mel

Županiji po 20 milijuna kuna za projekte ‘Skriveni habitati’ i ‘Jadro – izvor života’

Autor/ica
Objavljeno: 27 prosinca, 2017
zupanija_centar1

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o izgradnji interpretacijskog centra prirodne baštine Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o kapitalnom projektu za kojeg je Županija osigurala financiranje od strane EU u iznosu od 20 milijuna kuna.

Centar prirodne baštine je prepoznat i podržan od EU u okviru projekta ‘Skriveni habitati’, a uključuje izgradnju zgrade i stalnog postava koji usmjerava turiste na različite lokalitete prirodne baštine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, preko multimedije, aplikacija, te više edukativnih staza i škole u prirodi osmišljenih u suradnji s velikim brojem partnera i suradnika. Ukupna vrijednost projekta je 34,5 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je maksimalnih 20 milijuna kuna, dok je dio sredstava ranije osiguran putem nacionalnih natječaja Ministarstva turizma. Uz nositelja Splitsko-dalmatinsku županiju u projektu sudjeluje još sedam partnera – Grad Split, Grad Kaštela i Općina Dugopolje te njihove Turističke zajednice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode ‘More i krš’. Cilj projekta je turistička valorizacija prirodne baštine.

Županija Splitsko-dalmatinska dobila je i 20 milijuna kuna za projekt Jadro – izvor života, čiji je cilj valorizacija izvorišta rijeke Jadro kako bi se doprinijelo održivom društveno-gospodarskom razvoju Grada Solina i šire urbane aglomeracije. Župan Blaženko Boban izrazio je nadu kako će biti odobren i projekt ‘Centar Modra špilja – Biševo’, vrijedan 27 milijuna kuna.

‘Ovi projekti su u duhu onoga što stalno proklamiram, a to je razvoj turizma na području cijele Splitsko – dalmatinske županije, jer uistinu imamo što pokazati. Toliko znamenitosti imamo u okolici Dugopolja, gdje će biti smješten taj Centar. Tu je prolazila glavna arheološka prometnica koja je povezivala Slavoniju i Dalmaciju, tu je špilja Vranjača. U Kaštelima imamo maslinu čija je vrijednost milijuna i pol eura. To su izuzetne vrijednosti, koje do sada nismo dovoljno prezentirali’, kazao je župan Boban.

Župan Boban ističe kako im valorizacija ovog projekta od strane EU omogućuje da vlastita sredstva usmjere u druge potrebe:

‘Mi smo zapeli za taj projekt, već smo ga pokrenuli i otišli daleko sa samim objektom. Poslije evaluacije ovih projekata, imamo prostora da u rebalansu proračuna osiguramo dodatna sredstva za ono što je potrebno, a to su najmlađi, odnosno kupnja udžbenika za sve osnovnoškolce’, zaključio je župan Blaženko Boban.

Potpisivanje ugovora očekuje se u veljači 2018. godine.

zupanija_centar2

ferata@ferata.hr
0997370409