fruhwald
otvorena vrata

5. sinjski ‘Festival znanosti’

Autor/ica
Objavljeno: 9 rujna, 2014
festival_znanosti

Izvor: Organizacijski odbor ‘Festivala znanosti’ Sinj

Peti po redu Festival znanosti Sinj 2014. održati će se od 14. do 18. rujna 2014. godine u Alkarskim dvorima. Ove godine Festival se po prvi put održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića koji će ujedno održati i prvo predavanje na festivalu na temu ‘Znanost i obrazovanje: temelj razvoja moderne Hrvatske’.

Predavanje će se održati u nedjelju, 14. rujna u 17:30 sati u dvorani Gradskog kina u Sinju. Nakon predavanja Predsjednik će uručiti i posebne nagrade svim učenicima osnovnih i srednjih škola iz Sinja koji su se tijekom ove godine visoko plasirali na državnim i županijskim natjecanjima.

Na svečanom otvorenju koje će započeti istoga dana u 19 sati u Alkarskim dvorima u Sinju uz Predsjednika Republike sudjelovati će gradonačelnik Sinja Ivica Glavan kao domaćin, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, rektori hrvatskih sveučilišta, predstavnici crkvene vlasti, studenti i građani. Za vrijeme ceremonije otvaranja festivala gradonačelnik Sinja Ivica Glavan uručiti će godišnju nagradu Grada ovogodišnjem laureatu i poznatom znanstveniku Tomislavu Domazetu-Loši.

Kao i ranijih godina, tijekom festivala ugostit ćemo mnoge priznate znanstvenike i uvažene goste iz javnog života u Republici Hrvatskoj. Kao organizatori, smatramo da je ovaj događaj od iznimne važnosti za Grad Sinj, jer mladima Sinja i cijele Cetinske krajine, ali i svim zainteresiranima, na zanimljiv način približavamo dosege znanosti i njezinu važnost u svakom društvu koje teži napretku.

Ove godine naglasak ćemo staviti na trenutno stanje i buduće izazove u znanosti i visokom obrazovanju u RH, znanosti kao temelju za razvoj novih otkrića na svjetskoj razini te inovacija i novih tehnologija, posebice u području robotike, biomedicine i biotehnologije, novih materijala i nanotehnologije za koje Hrvatska ima ugledne znastvenike i odlične predispozicije za razvoj i impakt na gospodarstvo. Bioetika i uloga znanstvenika i intelektualaca u razvoju i prosperitetu hrvatskog društva ove godine je posebna tema jer je itekako važna za moderna znastvena istraživanja.

Govornici su ugledni hrvatski znanstvenici iz inozemstva Igor Štagljar (Sveučilište u Torontu), Vlasta Bonačid-Koutecky (Humboldt Sveučilište u Berlinu), prepoznatljiva imena Nino Raspudić, Žarko Puhovski, Tomislav Domazet-Lošo, Slaven Letica, Bojan Jerbić, Luka Tomašević, Tonči Matulić, Slobodan Danko Bosanac, Davorka Matić, Mile Ivanda i drugi ugledni znanstvenici koji će izlagati tijekom festivala i održati satove đacima u sinjskim školama.

Oči cijele hrvatske znanstvene javnosti biti će uprte tijekom festivala u Sinj jer će po prvi put Ivo Družić, Predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj imenovan od Hrvatskog sabora, Dragan Poljak, član Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, Ivan Pejić, pomoćnik ministra za znanost, MZOS zajedno s dvojicom predstavnika akademske zajednice Domazetom-Lošom i Željkom Garačom (dekan Ekonomskog fakulteta iz Splita) otvoreno raspravljati o trenutnom stanju, problemima i budućim rješenjima za razvoj znanosti u Hrvatskoj. Smjernice koje će proizaći nakon diskusije koju će moderirati Žarko Puhovski biti će dostavljene svim relevantnim tijelima u državi.

Studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba održat će radionice iz Fizika express, a Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru radionice Čarolije kemije koji će demonstrirati zanimljive i poučne znanstvene pokuse. Radionice će se održavati u vrtićima, osnovnim i srednjim školama što će pobuditi interes mlađih naraštaja.

Održavanjem ovog Festivala, koji je uz Gospu Sinjsku i Sinjsku Alku postao sinonimom našeg Grada, daje se snažni zamah inicijativi mladih Sinja i Cetinske krajine koji su i po značenju Festivala znanosti, alkarski grad učinili prepoznatljivim u hrvatskoj znanstvenoj javnosti, pa i šire.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh