mel

Sjećanje na poginule članove posade Liberatora br:20

Autor/ica
Objavljeno: 22 kolovoza, 2014
uaba_polaganje_vijenaca

Iztvor: Ante Veselica, UABA Sinj i CK

U spomen na 70. obljetnicu stradavanja 18 pripadnika savezničke posade, koji su poginuli dana 22. kolovoza 1944. godine, članovi UABA CK SINJ položila je vijenac na mjesnom groblju u Zasioku, gdje je sahranjeno 9 članova posade.

Dana 22.08.1944 godine nakon borbenog zadatka u Austriji teško je bio oštećen Liberator broj:31 ( 44-40502) sa nadimkom Besamo Mućo kojim je pilotirao američki poručnik Marshal Stickel. Iz solidarnosti ostali avioni su sačekali kolege u oštećenom avionu ali nažalost je Liberator 31 izgubivši kontrolu naletio na Liberator br:20 i pritom ga praktički prepolovio. Oba aviona su tom prilikom pala jedan sa lijeve, a drugi sa desne strane rijeke Cetine u zaseoku Potravlje i Zasiok. Danas se te lokacije nalaze potopljene Peručkim jezerom. Iz Liberatora 31 iskočio je narednik Kenneth L. Wilox kojeg su zarobili ustaše i predali Nijemcima. Ovaj narednik kraj rata je dočekao u njemačkom zarobljeništvu. Drugi član posade iz Liberatora 20 koji je preživio je potporučnik Vojin Stojković a koji je pao na teritorij kojeg su kontrolirali partizani. Prilikom pada je ozlijedio nogu pa je nakon oporavka preko otoka Visa vraćen u Italiju gdje je bila i njegova baza. Nažalost svih ostalih 18 članova posade iz oba aviona su poginuli i bili sahranjeni u blizini mjesta pogibije.

Prema svjedočenju Soldić Filipa, koji je tada imao sedam godina, članovi posada Liberatora 31 koji je pao u njegov vinograd su izgorili u avionu izuzev jednog člana koji je bio udaljen desetak metara od aviona i jednog člana posade koji je iskočio sa padobranom.

Poslije rata Američka je vlada prenijela posmrtne ostatke članova posade iz oba aviona, ali posmrtni ostaci članova posade iz Liberatora 20 su vraćeni i sahranjeni u seoskom groblju Zasiok. Uz ovo grobno mjesto se nalazi proboden u zemlju dio glavnog stajnog trapa palog Liberatora br:20. Na spomen ploči poginulim članovima posade Liberatora br:20 je upisano: ‘Vračajuči se nakon izvršenog zadatka u borbi protiv fašizma ratnim udesom pogiboše ovdje 22. VIII.1944. avijatičari savezničke vojske jugoslavenskog porijekla. Bobek Anton, Šijaković Vuko, Radosavljević Major i još četvorica nepoznatih. Ovu spomen kosturnicu podiže Savez boraca NOR-a Općine Sinj 23.XI.1958.’.

ferata@ferata.hr
0997370409