mel

Dan OŠ Fra Pavla Vučkovića i Dan kravate

Autor/ica
Objavljeno: 20 listopada, 2014
dan_skole_fra_pv_kravate08

Tekst i foto: Filip ratković

Dana 18. listopada 1658. godine rodio se veliki humanist, svećenik i domoljub fra Pavao Vučkovi. Njegova uloga je nemjerljiva u povijesti sinjskog i cetinskog puka. U prigodi značajnog datuma koji je slučajnošću ozakonjen i kao Dan kravate učenici sinjske osnovne škole koja nosi njegovo ime pokrenuli su projekt pod nazivom Dan škole – Dan kravate i u međupredmetnoj korelaciji povezali lokalne i nacionalne simbole fra Pavla Vučkovića, Alku i kravatu.

Ovo je dio šireg projekta skorašnje 300. obljetnice Alke i naše nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, čime su učenici i djelatnici ove škole dali svoj doprinos značajnom događaju.

U projektu su sudjelovali svi učenici od prvih do osmih razreda i njihovi nastavnici, njih više od šesto. Oni su usvojeno znanje prenijeli na plakate i stvorili kreativnu izložbu svojih radova. Sve što su napravili, izrezali, složili i istaknuli moglo se pogledati na školskim panoima. I dok su učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama odnijeli cvijeće na spomenik fra Pavlu, ostali su na prigodnom satu razrednika razgovarali o životu i djelu velikog svećenika i o Danu kravate. Sve je to dio Hrvatske povijesti koji je obilježio naš grad i Domovinu.

Kada je riječ o kravati podsjetimo se:
Povijest kravate seže u doba Tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.) kada su hrvatski vojnici pristupali službi francuskog kralja. Njihova tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobudila je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Grube su nosili obični vojnici, dok su svilene i pamučne nosili časnici. Taj hrvatski elegantni stil, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena, kao simbol kulture i elegancije. Kao modni odjevni predmet, kravata je ubrzo osvojila i cijelu Europu i postala simbol elegancije i modnog stila. U bližoj prošlosti kravatu su nosili isključivo muškarci, no u novije doba nose ih i žene.

Postoji i jedna ljubavna legenda o kravati koja je zapravo priča o ljubavi. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak uzajamne vjernosti, posebno u presudnim trenucima i upravo to je bio razlog nošenja rupca hrvatskih vojnika. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga je Academia Cravatica proglasila da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

Budući da smo i mi jako ponosni na kravatu, obilježili smo taj dan nošenjem kravata, likovnim radionicama, uređivanjem panoa i učionica, a na kraju je na pročelju zgrade istaknuta desetmetarska kravata kao simbol slobode, zajedništva i svečarskog raspoloženja. Ispod kravate se obavilo i prigodno fotografiranje uz pomoć DVD Sinj i tridesetmetarske dizalice, a kako je sve to izgledalo, barem dijelom, dočarat će Vam naše fotografije!

ferata@ferata.hr
0997370409