mel

Predstavljena knjiga Filipa Škiljana ‘Prvi svjetski rat u Dalmaciji’

Autor/ica
Objavljeno: 14 studenoga, 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvor: Vito Perić

Sinoć je u potkrovlju Galerije Sikirica dr. sc. Filip Škiljan predstavio knjigu ‘Prvi svjetski rat u Dalmaciji’.

Moderator skupa ispred organizatora, Kulturno umjetničkog središta Sinj bio je Vito Perić, a u uvodnoj riječi u ime nakladnika o knjizi i inicijativi za njen nastanak govorio je dr. sc. Marko Tomašević.

Autor knjige dr. Škiljan je na početku naglasio kako je Prvi svjetski rat kao istraživačka tema na neki način bio nepoželjan budući da se Hrvatska nalazila na pobijeđenoj strani.

‘Osim toga Drugi svjetski rat i Domovinski rat, uvjetno rečeno, umnogome su zasjenili ovaj zaboravljeni rat‘, naglasio je dr. Škiljan dodavši kako je uzrok slabijem istraživanju tog rata i to što su bojišnice bile van prostora Dalmacije, žrtve se nisu komemorirale ne domaćem prostoru pa se nisu ni poticala istraživanja.

U nastavku je pričom i slajdovima autor prikazao zanimljive detalje iz civilnog života, društvene, gospodarske i političke prilike u Dalmaciji onog doba te nekoliko detalja vezanih za sam Sinj i Cetinski kraj.

‘Iz činjenica navedenih u knjizi vidljivo je koliko su teške bile četiri godine rata za Dalmaciju. Uvidom u arhivske spise i zapise iz ondašnjeg dnevnog tiska evidentno je da su Dalmatinci u velikoj mjeri oduševljeno krenuli u rat vjerujući u njegovo kratko trajanje i pobjedu na kraju, no nakon prvih tjedana na ratištu dolazi do sumnji i nezadovoljstva, a prve informacije o stradanjima pomogle su otrježnjenju od euofrije’, rekao je dr. Škiljan.

Kroz knjigu autor je prikazao politički odnos hrvatskog i srpskog naroda u Dalmaciji koji su se zbog globalne političke situacije, rata između Središnjih sila i sila Antante našli na suprostavljenim stranama. Pričom o tadašnjem životu u gradovima i selima, cijenama hrane u trgovinama, humanitarnim i drugim akcijama civilnog društva vezanim uz ratna zbivanja dr. Škiljan je dao sliku života u Dalmaciji u razdoblju 1914. g. – 1918. g.

Nakon predstavljanja autor je odgovarao na brojna pitanja iz publike, a razvila se i diskusija te je bilo još zanimljivih priča, pogotovu od g. Ive Dalbella o Alci tijekom Prvog svjetskog rata.

ferata@ferata.hr
0997370409