mel

U Sinju predstavljena ‘Velika sinjska ljekaruša’

Autor/ica
Objavljeno: 12 prosinca, 2014
predstavljanje_sinjska_ljekarusa03

U organizaciji Matice Hrvatske, Ogranak Sinj, u Alkarskim dvorima sinoć je upriličena promocija knjige ‘Velika sinjska ljekaruša’, koju je priredio prof. dr. sc Nikola Kujundžić, jedan od najuglednijh hrvatskih farmaceuta, bivši dekam Farmaceustkog i bikoemijskog fakulteta u Zagrebu.
Na početku sinjske promocije brojne Sinjane pozdravio je u ime organizatora fra Mirko Marić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

‘Ovo je uistinu jedno vrijedno djelo, koje svjedoči našu povjest, kulturu i vremena, na koji način su se ljudi bavili medicinom. Veliko je zadovoljstvo bilo surađivati s priređivačima ove knjige’, kazao je fra Mirko Marić.

Fra Mirko Marić je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji sinjske promocije ove knjige.

‘Prof. Kujundžić, farmaceut po obrazovanju, ne samo da je napravio korektnu stručnu analizu sadržaja Velike sinjske ljekaruše, već je dobro isčitavši dijalekt i pismo prenio dah autentičnosti vremena i mjesta na kojemu je ljekaruša nastajala. Ovdje se radi o dobro priređenom rukopisu koji će širem krugu istraživača omogućiti uvid u izvorni materijal i sačuvati dragocjeni segment hrvatske kulturne baštine za budućnost. Ovo je još jedan od velikih bisera koji ponosno nosi sinjsko ime, kazala je na kraju promocije prof. dr.sc Stella Fatović-Ferenčić s HAZU-a.

Govoreći o samoj knjizi i razlozima zbog kojih se odlučio krenuti u projekt priređivanja ove ljekaruše, prof. dr. sc. Nikola Kujundžić podsjetio je okupljene kako su ljekaruše rukopisne zbirke recepata za izradu lijekova i uputa za njihovu primjenu u liječenju bolesti, te u znatno manjoj mjeri životinja.

‘Ova Velika sinjska ljekaruša uistinu je velika i najveća do sada, jer sadrži 1700 recepata, a nastala je negdje polovicom 18. stoljeća. Ljekaruše su nastajale u siromašnijim krajevima gdje puk nije imao liječnika’, istaknuo je prof.Kujundžić dodajući kako su ljekaruše u hrvatskim krajevima pisali i najčešće koristili katolički svećenici, ponajviše franjevci, kao što su fra Luka Vladimirović, fra Šimun Gudelj, fra Jakov Bartulović i drugi.

Orginal ove ljekaruše ne postoji u arhivu Franjevačkog samostana u Sinju gdje je bio pohranjen. Ovaj rad je izrađen na temelju transliteracije fra Stanka Petrova koja se nalazi u arhivu sinjskog Samostana i kopije orginala ljekaruše koja se nalazi u Zavodu za povijest filozofiju znanosti HAZU.

Prof.dr.sc Nikola Kujundžić istaknuo je kako pisani tragovi ove ljekaruše sežu u tristo godina u povijest, upravo u vrijeme velikog sinjskog boja, pa je ova knjiga svojevrsni dar sinjskom kraju za obljetnicu koja se proslavlja iduće godine.

Ova knjiga na 756 stranica sadrži mnogo toga zanimljivog i nedovoljno istraženog.

Donosimo i jedan recept iz Velike sinjske ljekaruše:

‘Još uzmi soka od pelina biloga pitomoga i izmišaj s medom i z bilancem od jaja u lupini i meći u oči, diže ti svaku maću.’

U prigodnom, glazbenom djelu programa nastupio je Mješoviti zbor Grada Sinja pod ravnanjem prof. Marije Župić.

ferata@ferata.hr
0997370409