mel

Obilježena 24. godišnjica od osnutka ‘Cro angelsa’

Autor/ica
Objavljeno: 1 lipnja, 2015

cro_angels8

Prigodnim programom danas je obilježena 24. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a – Hrvatskih anđela.

Program je počeo u 9 sati polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim braniteljima kod sinjske Gradske uprave, a potom je nastavljen u Otoku. U 10 sati u crkvi svetog Luke služena je sveta misa za poginule i umrle pripadnike postrojbe, a svečanu euharistiju predvodio je uz ostale svećenike kapelan župe Sv. Luke u Otoku fra Danijel Stipanović.

Nakon mise upriličeno je polaganje vijenaca ispred biste dr. Franje Tuđmana na središnjem otočkom trgu. Vijence su uz izaslanstva udruga 2. bojne ‘Cro angelsa’ i 4. gbr položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županije Splitsko-dalmatinske te gradova i općina Cetinskog kraja.

Središnji dio današnje svečanosti bio je ispred OŠ ‘Kamešnica’ Otok, gdje se otkrila spomen-ploča pripadnicima ‘Cro Anglesa’. Ploča je dar UHDDR-a Otok i puka Otoka, a otkrila su ju djeca iz obitelji poginulih pripadnika 2. bojne. Na ploči su uklesani stihovi:

‘Hrvatski Anđeli poletješe,
s Kamešnice, suznoj udolini
Otok im, u stini,
spomen kleše za dar
na darovanoj Domovini.
Sagni glavu – Anđelin – na slavu!’

U spomen vitezovima 2/4 br.ZNG “Croangels” povodom 24.obljetnice osnivanja i odlaska u Domovinski rat iz OŠ Kamešnica/Otok.
Otok.01.lipnja 2015 god,
UHDDR-Otok i zahvalni puk Otoka.

Autor teksta je hrvatski branitelj i hrvatski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je i vodio program otočke svečanosti.

Nakon otkrivanja ploče, okupljenima se obratio dopredsjednik Udruge ‘Cro angelsa’ i umirovljeni satnik HV-a Mladen Katić Jurela, koji je između ostalog kazao:

‘Te ratne 1991. godine ova škola nalazila se na strateški najsigurnijem i najpogodnijem mjestu za boravak i uvježbavanje pripadnika Zbora narodne garde. Budući da je u Sinju bilo pet vojarni bivše JNA koja je raspolagala s velikim količinama oružja i streljiva, ova škola nam je velikodušno ustupila svoje prostorije iz kojih su pripadnici 2. bojne krenuli u svoje borbene zadaće u Kruševo i Vrliku’, kazao je Mladen Katić Jurela.

Molitvu odrješenja predvodio je otočki župnik fra Miroslav Ančić, a svečanosti su uz pripadnike 2. bojne, obitelji poginulih branitelja, predstavnika drugih postrojbi iz Domovinskog rata, i brojnih Otočana nazočili dožupan Luka Brčić, čelništvo Općine Otok na čelu s načelnikom Brankom Samardžićem, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, predstavnici Grada Vrlike te djelatnici i učenici OŠ ‘Kamešnica’.

U znak zahvalnosti za domaćinstvo ovogodišnje svečanosti ravnatelju škole Miroslavu Jukiću i načelniku Općine Branku Samardžiću uručeni su prigodni pokloni sa simbolima 2. bojne i 4. gbr.

Otočki načelnik Branko Samardžić ističe kako im je iznimna čast i zadovoljstvo biti domaćini ovogodišnje proslave.

‘Kada su u pitanju hrvatski branitelji, mi smo uvijek spremni pomoći. Mi smo uvijek širokih ruku i velika srca. Bili smo domaćini vitezovima 1991., pa ćemo ih ugostiti i ove 2015. godine. Drago mi je kako će se danas u Otoku okupiti, vidjeti i porazgovarati ratni prijatelji legendarne 2. bojne’, istaknuo je otočki načelnik Branko Samardžić.

S obzirom kako je danas i dan osnutka 3. bojne ZNG-a, poznatije kao Imotska bojna, okupljeni u Otoku uputili su veliki pozdrav Imotskim sokolovima.

Nakon svečanosti ispred osnovne škole, druženje pripadnika 2. bojne i njihovih gostiju nastavljeno je na Ovrlji.

Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju na predvojničkoj se postrojilo 105 dragovoljaca iz Cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ i zasigurno ostavila neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave, kojim je prošlo 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine. Od posljedica rata umrlo je 16 pripadnika, a preko 280 ih ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata. Novim ustrojem, propisanim od strane MORH-a, brigade ZNG postaju gardijske brigade. Temeljem toga nastaju izmjene ustroja 4. brigade, a 1. prosinca 1992. godine 2. bojna postaje osnova za ustroj 1. pješačke bojne 4. gardijske brigade. Brojni pripadnici ove slavne postrojbe ostali su u sastavu 4. brigade i sudjelovali u oslobodilačkim akcijama HV-a. Dio njih je nastavio djelatnu službu u središtu za obuku pješaštva Sinj i kroz druge postrojbe OSRH.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409