mel

Voštane: Komemoracija za poginule u pokolju prije 73 godine

Autor/ica
Objavljeno: 29 ožujka, 2017
komemoracija_vostane8

U Voštanima je danas održana komemoracija za sve poginule u pokolju kojeg su prije 73 godine izvršili pripadnici njemačke SS divizije ‘Princ Eugen’.

Ovogodišnje sjećanje na nevine žrtve podkamešničkih sela odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova. Svetu misu zadušnicu u prepunoj voštanskoj crkvi Ime Isusovo predvodio je don Tomislav Ćubelić, župnik katedrale sv. Dujma u Splitu. U svečanoj euharistiji sudjelovali su voštanski župnik don Mate Lekić, don Ante Čipčić, župnik Rude don Marin Matijaca i don Ivan Ujević.

Uz brojne Voštance misnom slavlju nazočili su izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova, saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, dožupan Luka Brčić, načelnik i zamjenik načelnika Općine Otok Branko Samardžić i Ivica Perković, predsjednik GV Trilja Ivan Bugarin sa suradnicima, predstavnici MO Voštane i predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Trilja.

Na početku svečane euharistije don Mate Lekić pročitao je 500-tinjak imena osoba s područja Voštana, Roža i Ljuta koji su pobijeni u strašnom zločinu prije 73 godine.

Po završetku mise zadušnice na kosturnicu u voštanskom groblju i kod spomen kapelice u zaseoku Babići položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Tako su se Voštančani i njihovi gosti sjetili svojih mrtvih, a oni koji su preživjeli pokolj još jednom su se prisjetili tih užasnih događaja.

‘Bilo je jadno i žalosno. Skupili su nas na jedno misto i opkolili selo. Potom su nas strpali u kuće. Ja san se spasio u jednom trapu di me je ćaća stavio, a iznad mene su mi bili mater i brat i ostali. Nijemci su ih pobili, po meni je prskala njihova krv, a ja san ispod njih ostao živ. Nakon toga svi koji smo ostali živi istrčali smo vanka kao janjci iz tora i otrčali našima na brdo iznad sela’, kazuje Šimun Babić.

U ovom strašnom pokolju stradali su i brojni mještani naselja Ljut. Jedan od preživjelih Miško Grubišić prisjetio se tih događaja:

‘Uvelo nas u jednu veliku kuću i rekli su da će držati govor. Nikakav govor nije bio nego se pucalo i ubijalo. Ja san se uspio sakriti u jedan ćošak kuće, a oko mene mrtvi. Jedan se Nijemac vratio i pucao bi ko se počne micati, ali ja san uspio ostati miran i tako se nisan oda, iako san bio ranjen. A moji najbliži su pobijeni’, kazao je Miško Grubišić.

Nakon Voštana, molitva i polaganje vijenaca upriličeni su u Ljutu, točnije u zaseocima Vukasi i Šipići.

U poslijepodnevnim satima obilježit će se sjećanje na tragično stradavanje nevinih žrtava podkamešničkih naselja Podi i Krivodol. Sveta misa zadušnica služit će se kod spomen kosturnice u Krivodolu s početkom u 17 sati, a misu će predvoditi župnik fra Duško Botica. Potom će izaslanstvo Grada Trilja i mjesnih vlasti položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Završno obilježavanje tragičnih događanja održat će se 2. travnja u Rožama. Prigodnu svetu misu s početkom u 10,30 sati predvoditi će mjesni župnik don Petar Dukić. Poslije svete mise će se blagosloviti obnovljena kosturnica sa spomen pločom na kojoj se nalaze imena 23 nevine žrtve zaseoka Miljen iz Roža.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409