Blagdan svetoga Nikole

Autor/ica
Objavljeno: 6 prosinac, 2018

Danas je blagdan Svetoga Nikole biskupa, jednog od najomiljenijih kršćanskih svetaca. Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i novac podijelio siromasima. Kao mali ostao je bez roditelja, te odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. Svi su očekivali da će naslijediti strica koji je umro, no on pobjegne u Palestinu i živi samačkim životom. Vratio se kad je umro stričev nasljednik, te postaje novi biskup. Iscrpljen pokorom i poslovima umro je 6. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari.

Na blagdan Svetoga Nikole običaj je da roditelji daruju djecu, koja večer prije očiste svoje čizmice i stave ih na prozor. U čizmicama djecu ujutro dočekaju darovi koje im je ostavio sveti Nikola. Ponekad se uz dar nađe i šiba koju ‘zločestoj’ djeci ostavi Krampus.

Print Friendly
Facebook
Na vrh