Brnaze: Proslavljen spomen sv. Nikole Tavelića

Autor/ica
Objavljeno: 13 studeni, 2017
sveti_nikola_brnaze07

Zajednica vjernika u Brnazama u nedjelju 12. studenoga 2017., proslavila je spomen sv. Nikole Tavelića, zaštitnika crkve i mjesta. Slavlje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman uz koncelebraciju fra Antonia Mravka, župnog vikara u Brnazama.

Slavlje je započelo procesijskim ophodom oko crkve. Na početku propovijedi o. provincijal je posjetio vjernike na 1973. godinu, kada je svetog Nikolu Tavelića papa Pavao VI. proglasio svetim.

‘Mnoštvo Hrvata iz domovine i dijaspore na kanonizaciji Tavelića u Rimu tada je posvjedočilo da u vjerničkom puku komunizam nije uspio zatrti nacionalni ni vjernički identitet’, kazao je o. provincijal.

Govoreći o daru vjere, provincijal fra Joško Kodžoman je naglasio:

‘Kao tada i danas lik sv. Nikole Tavelića želi u nama probuditi vjernički optimizam i pokazati da nam je vjera sigurnost. Vjera izražava u sebi i potrebu. Potrebu pristupiti drugome i drugačijem od nas, potrebu govoriti o Kristu kao o jedinom i pravom Bogu, potrebu da pristupim bratu čovjeku u potrebi te mu pokažem kroz suosjećanje i samilost milosrdno lice Kristovo. Ova potreba koja je proizišla iz dara vjere dovela je svetog Nikolu i trojicu braće franjevaca pred kadiju da propovijedaju Krista, a ne vjerski fanatizam’, naglasio je o. provincijal.

Govoreći o našem vremenu naglasio je potrebu vjerničke samokritičnosti.

‘Kao vjernici pozvani smo ispitati svoje vjerničke stavove, biti samokritičniji. Nedostatak samokritičnosti uspavljuje vjernički zanos i potrebu svjedočenja vjere u javnom prostoru’, zaključio je provincijal fra Joško Kodžoman.

Slavlje su uveličali članovi mješovitog i dječjeg zbora iz Brnaza pod ravnanjem Jelene Mihaljević. Sve Brnažane na kraju mise pozdravio je župni vikar fra Antonio Mravak te zahvalio svima koji su sudjelovali u proslavi Tavelićeva.

Facebook
Na vrh