Danas 19. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

Autor/ica
Objavljeno: 10 prosinac, 2018

Danas, 10. prosinca navršava se 19 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja HDZ-a i počasnog alkarskog vojvode dr. Franje Tuđmana.

Prvi hrvatski predsjednik iznimno je poštivao i cijenio cetinski kraj, a posebno Sinjsku alku. U tri je navrata kao pokrovitelj nazočio alkarskim nadmetanjima – 1990., 1992. i 1997. godine, kada mu je uz vojvodinu odoru dodijeljena povelja počasnog alkarskog vojvode.

Na početku stvaranja hrvatske neovisnosti, Tuđman je u svom povijesnom govoru na Alkarskom trkalištu 5. kolovoza 1990. između ostalog kazao:

‘Sinjska alka postala je simbol pobjedonosnog otpora svim stranim osvajačima i pretenzijama što na bilo koji način ugrožavaju slobodu i teritorijalnu cjelovitost hrvatskog naroda. Za same Sinjane Alka ostaje očitovanje njihovog povijesnog života. Za viteške alkare i sve alkarske momke ona dobiva još puniji smisao ispunjenja životnog sna, vidljivog u održavanju Alke, jer ona je sinjska i cetinska, a stoga i sve hrvatska oda slobodi’, kazao je dr. Franjo Tuđman.

U zahvalu za njegovu povijesnu ulogu u stvaranju suverene i samostalne Hrvatske, Sinjani su trgu u središtu grada dali ime po prvom hrvatskom predsjedniku, a prije devet godina postavljena je njegova bista na mjestu gdje je 24. ožujka 1990. održan veliki skup na kojem je dr. Franjo Tuđman, pred mnoštvom Sinjana i Cetinjana, održao povijesni govor uoči predstojećih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Istoga dana osnovan je i sinjski ogranak HDZ-a.

U organizaciji GO HDZ-a Sinj danas u 17 sati upriličit će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred bistom dr. Franje Tuđmana. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske večernja pjevana misa i odriješenje za prvog hrvatskog predsjednika služit će se u 18 sati.

Print Friendly
Facebook
Na vrh