Dicmo: otvorena izložba ‘Cikloturizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji’

Autor/ica
Objavljeno: 10 lipanj, 2019

Povodom Međunarodnog dana arhiva 2019., koji se obilježava 9. lipnja, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u prostoru Pismohrane SDŽ u Dicmu danas je otvorio izložbu ‘Cikloturizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji’ autora Anite Aranze, Joška Rogošića i Radoslava Zaradića.

Izložba je nastala zajedničkim radom županijskih UO zajedničkih poslova, UO za turizam i pomorstvo i Turističke zajednice SDŽ. Pismohrana SDŽ je jedina ustanova izvan mreže državnih arhiva koja sudjeluje u ovogodišnjem programu Međunarodnog dana arhiva 2019. Na otvaranju izložbe župan Boban je istaknuov kako se ovom izložbom obilježava i prva godina rada Pismohrane u Dicmu.

Istaknuo je kako se u Hrvatskoj ovogodišnji Međunarodni dan arhiva obilježava zajedničkom temom ‘Bickl’, a SDŽ značajno ulaže u razvoj ciklo turizma, osobito u ruralnim područjima.

‘Ovo je prva godina ove naše ustanove ovdje u Dicmu i prva izložba. Želim da ovim načinom rada, kao što je započeto ovdje, nastavi se i dalje, ne samo kod nas u Županiji nego i na mnogim mjestima gdje postoje ovakvi ili slični uvjeti. Vjerujem kako će se u ovom prostoru nastaviti i dalje raditi na organizaciji brojnih radionica, stručnih predavanja, s ciljem da se organiziraju što više posjete mladih naše Županije’, kazao je župan Blaženko Boban upućujući arhivarima čestitku za njihov dan i prvu godišnjicu rada u Dicmu.

Voditelj Pismohrane SDŽ Radoslav Zaradić istaknuo je kako je arhivska djelatnost u društvu imala svoj povijesni razvoj u kojem je mjenjala naglaske na pojedine aspekte svoje uloge, a čuvanje isprava, dokumentacije, građe je sveobuhvatna složena zadaća.

‘U ovih godinu dana mi smo u Dicmo prebacili ukupno oko jedan kilometar dužni gradiva, što je otprilike oko 10 tisuća arhivskih kutija, svežnjeva, spisa iz Splita, Sinja, Makarske, Trogira. Gradivo se prijuplja, obrađuje, sortira i slaže u police najsuvremenijeg ovakvog objekta u Hrvatskoj, a to je prostor od 350 kvdaratnih metara u koji je ugrađeno oko 5 kilometara polica’, kazao je Zaradić najavljujući dopremanja arhivske građe iz ostalih jedinica lokalne samuprave s područja Županije i početak digitalizacije za pohranjnu dokumentaciju.

Joško Stella, voditelj TZ SDŽ kazao je kako ovom izložbom prezentiramo županijske projekte na temu razvoja cikloturizma, što je važna stavka razvoja turizma SDŽ.

‘Na području Županij imamo oko 3 tisuće kilometara staza i uz Istru smo najrazvijenija ciklo-turistička županija. Nije ovdje samo riječ o stazma, tu se radi i o marketingu na webu, posjetima spcijaliziranim ciklo-turističkim sajmovima. Značajne aktivnosti usmjerene su i na certifikaciju specijaliziranih objekata, a tu je i veliki interes turističke domaće javnosti, u prvom redu hoteljera i privatnih iznajmljivača’, kazao je Stella, najavljujući nastavak uređenja biciklističkih staza na cijelom području SDŽ.

Svečanosti su nazočili i dožupan Luka Brčić, županijski pročelnik za turizam Stipe Čogelja, djelatnici iz arhivskih ustanova s područja Splitsko-dalmatinske županije, dicmanjski župnik i dekan kliškog dekanata don Vlado Strikić, a prigodno su se obratili i čestitali slavljenicima njihov dan županijski pročelnik Damir Gabrić i dicmanjski načelnik Ivan Maretić.

U programu je sudjelovao i zbor učenika Osnovne škole Ante Starčevića Dicmo, predvođeni voditeljicom prof. Darijom Kurtić i ravnateljicom Dajanom Maretić.

Podsjetimo, prije godinu dana otvoren je arhiv Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je financirala Županija, samostalno u iznosu od 8 milijuna kuna. Objekt je tlocrtno oko 700 metara kvadratnih, a u njega se može skladištiti preko pet kilometara građe. Riječ je o prvoj zgradi izgrađenoj od samostalnosti Hrvatske za ovu namjenu, čime je Splitsko-dalmatinska županija postala prva koja ima svoj samostalni arhiv. Zadnja zgrada državnog arhiva izgrađena je Karlovcu 80-ih godina.

Print Friendly
Facebook
Na vrh