Didovina o Cetinskom i Kliškom dekanatu

Autor/ica
Objavljeno: 14 rujan, 2018
gospa

U subotu, 15. rujna u 13,15 sati slušatelji Hit radija moći će poslušati novo izdanje emisije ‘Didovina’, koja ovoga puta donosi priče o Cetinskom i Kliškom dekanatu.

Cetinski kraj, odnosno gradovi Sinj, Trilj, Vrlika i općine Otok, Hrvace i Dicmo teritorijalno pripadaju Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po pastoralnom ustrojstvu pripadaju Cetinskom i Kliškom dekanatu, koji su dio Splitsko-makarske nadbiskupije koja se sastoji od 13 dekanata sa 186 župa.

Cetinski dekanat je dobio ime po rijeci Cetini po kojoj nisi ime i Cetinska krajina u kojoj se nalazi najveći dio župa ovog dekanata. U prošlosti se dekanat nazivao Sinjski, po gradu Sinju, političkom, upravnom i kulturnom središtu Cetinske krajine. Danas dekanat ima 23 župe, koje navodimo prema abecednom redoslijedu. To su: Bajagić, Bitelić, Budimir, Čaporice, Gala-Gljev, Grab, Hrvace, Košute, Otok, Potravlje, Ruda, Sinj, Strizirep, Tijarica, Trilj, Turjaci, Ugljane, Vojnić-Gardun, Voštane-Rože, Vrlika, Vrpolje-Čačvina, Zasiok i Zelovo. Sve župe pripadaju Splitsko-dalmatinskoj županiji. O povijesti dekanata i ostalim zanimljivostima govorit će dekan i triljski župnik don Stipe Ljubas.

karta_cetinski

Nekoliko župa, točnije tri: Dicmo Donje, Dicmo Gornje – Krušvar i Bisko, iako su teritorijalno dio Cetinskog kraja, pripadaju po crkvenosm ustrojstvu Kliškom dekanatu. Dekanat ima 12 župa. To su: Bisko, Dicmo Donje, Dicmo Gornje, Dugopolje Klis, Konjsko, Koprivno, Kotlenice, Muć Donji, Muć Gornji, Neorić i Prugovo. Sve župe se nalaze u sastavu Splitsko-dalmatinske županije. Župničku službu obavljaju svjetovni svećenici, izuzevši župu Prugovo, koju pastoriziraju franjevci provincije Presvetog Otkupitelja. O povijesti i zanimljivostima vezanih za ovaj dekanat govorit će dekan i dicmanjski župnik don Vlado Strikić.

kliski dekanat

U drugoj ovogodišnjoj emisiji, u kojoj predstavljamo cetinske guslare, čut ćemo guslara Matu Sablića s Tijarice. Prije tjedan dana, točnije 8. rujna proslavljen je Blagdan Male Gospe. Brojni hodočasnici iz Cetinskog kraja pohodili su svetište na Šćitu u Rami, a u prigodi tih slavlja na kraju emisije slušatelji će imati prigodu poslušati pjesmu ‘Gospe Sinjska Majko Rame’, autora Mile Čačije u izvedbi Klape Sinj i Inge Romac Šarić.

 

Print Friendly
Facebook
Na vrh