Domagoj Bazina: Zašto studenti nemaju besplatan prijevoz za vrijeme ispitnih rokova?

Autor/ica
Objavljeno: 12 siječanj, 2019

Prije dva dana objavili smo članak o besplatnom prijevozu sinjskih redovitih studenata putnika.

U članku smo objavili i poveznicu na Odluku o subvencioniranju i refundiranju troškova autobusnog prijevoza redovitih studenata s područja Grada Sinja u razdoblju od 07. siječnja do 25. siječnja 2019. godine i od 04. ožujka do 14. lipnja 2019. godine.

U uvodnom tekstu tog članka naveli smo kako Odluka vrijedi od 7. siječnja do 14. lipnja ove godine. Iz samog teksta Odluke jasno je kako je ta naša tvrdnja netočna, da Odluka ne vrijedi za cijelo, našom greškom naznačeno razdoblje, odnosno da ne vrijedi za razdoblje od 26. siječnja do 3. ožujka 2019. godine.

Upravo na tu temu danas smo dobili e-mail sinjskog studenta Domagoja Bazine, koji se osvrnuo na navedenu činjenicu. Objavljujemo ga u cijelosti.

„Poštovani, ispričavam se na smetnji. Kao student iznosim primjedbu na navedenu odluku o subvencioniranju troškova prijevoza za redovite studente.

Unutar odluke donesen je zaključak da troškovi prijevoza neće biti subvencionirani u razdoblju od 25. siječnja do 04. ožujka kao i u razdoblju nakon 14. lipnja.

Odluka je donesena temeljem toga da se u tom razdoblju odvijaju ispiti, odnosno da traje ispitni rok.

Smatram da je navedena odluka donesena nepromišljeno.

  1. Nisu uzeti u obzir studenti koji imaju turnusnu vrstu nastave. Odnosno slušaju predmet pa odmah nakon toga polažu ispit. U tu skupinu spadaju svi fakulteti medicinske profesije. Odnosno medicina, farmacija, stomatologija, radiologija, sestrinstvo itd…

Zatim studenti Pravnog fakulteta u navedenom razdoblju dijelom imaju nastavne obveze.

  1. Nije uzeto u obzir da ostali studenti koji imaju ispitni rok, moraju otići do Splita minimalno 15 puta. Uzmite u obzir da unutar semestra ima 6 predmeta. Svaki predmet ima 2 ispitna roka, to je 12 puta. Zatim imamo usmene ispite, upise ocjena i slične obveze. To je minimalno 15 puta, a lako se penje na 20 i više.

Iako studenti u tom razdoblju nemaju nastavu, svejedno moraju boraviti u Splitu. Ovom odlukom nemamo pristup sadržajima za učenje, na prvom mjestu se nalazi Sveučilišna knjižnica, kao i knjižnice koje se nalaze u samim ustanovama gdje studiramo. Onemogućeni smo pristupiti materijalima za učenje i ostalim stvarima potrebnim za polaganje ispita.

Da zaključim, u vrlo stresnom razdoblju polaganja ispita i učenja, mislim da nije ispravno da se studenti dodatno brinu o financijskim izdatcima koje će uzrokovati svaki izlazak na ispit.”

Print Friendly
Facebook
Na vrh