Dvostruka opasnost u Vrcanovom oboru – osim ‘kuće strave’, urušavanjem prijeti i zaštitna ograda

Autor/ica
Objavljeno: 8 veljača, 2019

‘Kuća strave’ iz dana u dan postaje sve veća prijetnja životima stanovnika Vrcanovog obora u Sinju.

Da situacija bude još gora, sada im ne prijeti samo 160 godina stara kuća koja se urušava nego i drvena konstrukcija koja je prije 7-8 godina postavljena za siguran (?!) prolazak građana. Naime, konstrukcija je dotrajala, a nakon što se nekoliko dasaka urušilo, sada se opasno nakrivila i prislonila na ogradu susjednog stambenog objekta te prijeti potpunim urušavanjem.

Kao što smo nebrojeno puta do sada pisali, stanovnici Vrcanovog obora već godinama traže od nadležnih institucija da ih zaštite i riješe problem ‘kuće strave’, o ovom problemu u nekoliko navrata govorilo se i na sinjskom Gradskom vijeću, no bez ikakvih rezultata. Odgovorne institucije i dalje prebacuju odgovornost jedna na drugu, na bivše i sadašnje vlasnike kuće i zemljišta na kojem je postavljena zaštitna konstrukcija i umjesto da štite građane, štite ‘kuću strave’.

Danas smo ponovno obišli Vrcanov obor te se još jednom uvjerili koliko su životi gađana ugroženi. Kao i svakog puta, u oboru smo zatekli sinjsku košarkašku legendu Stipu Vrcana, na čiju ogradu se prislonila drvena konstrukcija. Šjor Stipe kaže kako je ogorčen i više ne zna što mu je činiti.

‘Ne svaki dan nego svaki sat čekam kad će ove grede pasti. A ako padne, polovica dvorišta mi je ugroženo, gdje svakodnevno prolaze moji unuci. To su djeca, oni ne paze i ne gledaju toliko i ne daj Bože da se nešto dogodi, ali nažalost vrlo je blizu toga. U nekoliko navrata dolazila je gospoda koja s nama komunicira preko volje, slikaju, naprave zapisnik i odu i nakon toga ništa, ista stvar svaki put. Stalno očekujemo da će se netko oglasiti, da će ozbiljno shvatiti ovu situaciju, međutim to se ekspresno zaboravi, tako da od toga nema ništa, za nas je to mrtvo slovo na papiru. A ovdje je ugroza takva da se ne može živjeti’, kazao je Stipe Vrcan.

Ogorčena je i Nataša Rajevskij koja svakodnevno, kao i članovi njezine obitelji, mora proći kroz dotrajali ‘sigurni’ tunel.

‘Da se ova zgrada slučajno nalazi na putu kojim prolazi elita za vrijeme Alke, onda se ne bi postavljala pitanja ni čija je zgrada niti bilo šta nego bi se to saniralo u roku 24 sata. Međutim, pošto je zgrada ovdje gdje je, nitko ne reagira na ništa, kao da mi nismo ljudi. Činjenica je da se kod nas treba dogoditi veliko zlo da bi se nešto poduzelo. To je tragedija, ali to je istina’, ogorčeno nam kazuje Nataša Rajevskij.

Dodajmo kako nam je Stipe Vrcan kazao kako je dobio obećanje dogradonačelnika Denisa Glavana da će danas do 14 sati obići Vrcanov obor i pokušati iznaći neko rješenje problema. Međutim, do zaključenja ovoga teksta, a sada je 16 sati i 5 minuta, dogradonačelnik Glavan nije se pojavio u Vrcanovom oboru.

Print Friendly
Facebook
Na vrh