Marino Trans

Edukativna akcija ‘Spone kulturne baštine’

Autor/ica
Objavljeno: 18 svibnja, 2014
muzej_ck2

Izvor: Muzej Cetinske krajine Sinj

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva i muzeji širom Hrvatske već 19 godinu za redom organiziraju muzejske edukativne akcije povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja.

Ideja za ovogodišnju edukativnu akciju pod nazivom (BEZ)VEZE proizašla je iz teme za Međunarodni dan muzeja koji nosi naziv Museum collections make connections – Muzejske zbirke povezuju. Muzej Cetinske krajine – Sinj se priključio s posebnim edukativnim programom pod nazivom „Spone kulturne baštine“. U okviru programa izdvojen je graditeljski sklop iznimne kulturne vrijednosti, građevine Palacina u kojoj je smješten Muzej Cetinske krajine – Sinj i tvrđava Kamičak u neposrednoj blizini koje su izgrađene zajedno početkom 18. st. u vrijeme venecijanske uprave.

Kroz muzejske edukativne radionice koje su se održavale od 18. travnja do 16. svibnja zajedno s učenicima osnovnih škola istraživale su se međusobne veze navedenih građevina, slijedovi gradnji i pregradnji od 18. do 20. st. te se djeci pokušalo ispričati kako je Muzej danas naslijedio ulogu čuvara i stražara tvrđave Kamičak i nekadašnjeg kvartira (vojarne) Palacina. Dakle, promišljenom šetnjom kroz te povijesne prostore naizgled nepovezane otkrivale su njihove međusobne veze. Kroz video prezentacije, djeca su se upoznavala s povijesnim prikazima, starim dokumentima, fotografijama, a priređeni su i edukativni materijali sa zanimljivim pitanjima i zadatcima upravo s ciljem ukazivanja na vrijednosti koje su trajno utkane u spomeničku baštinu njihovog grada.

Na završnoj svečanosti povodom Međunarodnog dana muzeja, priređena je izložba radova učenika koji su sudjelovali u tematskim radionicama. Učenici koji su izradili najbolje radove prigodno su nagrađeni. U ovogodišnjim radionicama sudjelovalo je oko 300-ak učenika iz Osnovne škole Fra Pavla Vučkovića, Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju i Područne škole u Udovičićima.

Glavni cilj muzejsko edukativnih akcija je djeci i mladima približiti ulogu i značenje muzeja kao mjesta koje skrbi za zaštitu, očuvanje i prezentaciju kulturne povijesne baštine.

muzej

 

Facebook
Na vrh