Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

Fra Petar Klapež: Dobrodošlica hodočasnicima za blagdan Velike Gospe

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoz, 2017

fra-petar-klapez

Dragi Hodočasnici, štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske

Pogleda uprta u vas u hodočasničkom pohodu, u procesijskome hodu i sabrane  u euharistijskome zajedništvu pred milosnim likom naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske, u tom ozračju vjere postat će nam bliskom riječ iz Knjige Otkrivenja koja će nam na njen dan biti  naviještena: »Otvori se Hram Božji na Nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u Hramu njegovu«.

Ovdje u  Njezinu  Sinju već preko 300 godina je otvorena riznica Neba koja pokazuje snagu pobjede Isusa Krista po vjeri i vjernosti, po poniznosti i daru, po Uznesenju Blažene Djevice Marije. Nije li, dragi Gospini štovatelji,  to naše  zajedništvo pred njezinim blagim Likom u Sinju, kao i sva ona mnoštva vjernika diljem Lijepe naše  okupljenih oko Marije na Nebo Uznesene još jedna potvrda da smo željni gledati blago na nebu, da bismo radosno živjeli ovdje na zemlji?

Naše Svetište je riznica koja čuva spomen na događaje iz prošlosti u kojima sa zahvalnošću promatramo očitovanje Božje prisutnosti po Blaženoj Djevici Mariji prije više od tri stoljeća. Svake godine na njezin blagdan mi u Cetinskoj krajini obnavljamo spomen i svjedočimo neupitno uvjerenje da je po Gospinu zagovoru obranjen naša Grad i Cetinska krajina i da su očuvani životi naših predaka, okupljenih na molitvi pred njezinim likom na Starome gradu, kamo su se pred naletom nadmoćne osmanlijske vojske bili sklonili noseći sa sobom dragu sliku Gospe od milosti.

Zato i ove godine obnovimo svoj zavjet vjere te nakon molitve pred divnim Marijinim likom uputimo   se u procesiji prateći njezin lik do mjesta prema kojemu se uzdižu vaši molitveni vapaji i vaši pogledi vjere. Po lijepome običaju svakoga hodočasnika u našem Svetište  u tihoj molitvi prolazimo oko njezina oltara hodeći po svetome tlu, po kamenu koji je duboko izdubljen tragom koljena nas i naših predaka. Tu stazu u kamenu izdubljenu, kojom na koljenima prolazimo, prepoznajemo   kao »svetu relikviju« i svojevrsnu »tristoljetnu sinjsku spomenicu« u kojoj je najjasnije zapisan spomen na slavnu obranu Sinja, kao i na sve obrane od zla i nevolja, izmoljene pred Gospinim likom.

Ne zaboravimo, dragi hodočasnici, tu svetu uspomenu koju čuva ovo naše Svetište; znajmo u tome stoljetnome znaku prepoznati snagu molitve naših predaka, kako bi i naša molitva u svakoj našoj potrebi i nevolji bila ojačana čvrstim pouzdanjem u zagovor Nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske. U svečanoj  procesiji s nJiezinim likom  svatko ostaje zadivljen prizorom mnoštva ispruženih ruku koje žele dotaknuti Njezinu  sliku. Tu osjećamo   kako svaka pružena ruka u dodiru Majčine slike želi biti dodirnuta Božjom milošću.

Marijin pogled nije nametljiv, štoviše blag je i brižan. Prignutost glave njezine blage slike poziva svakoga čovjeka da podigne pogled i ugleda dar neba, lice Majke koja tješi i jača svjetlom vječnosti. Recite joj   Gospe Sinjske, majko naša , svi   koji koji ćete i ove godine  svojoj Majci doći, i koji joj svake godine dolazite s molitvom na usnama, može li itko stati pred Čudotvorni lik Gospe od milosti, može li se itko iskreno suočiti s njezinim spuštenim pogledom, a da najprije ne preobrazi kršno tlo oholosti svoje duše u njivu plodne poniznosti? Baš tu, u njezinu Svetištu, posebno je vidljivo da se tek u poniznosti ostvaruje istinska duhovna ravnopravnost odnosa zemaljskoga djeteta i nebeske Majke, one koja nas danomice uči da se u poniznosti čovjek uzvisuje do razine dostojanstva djeteta Božjega. Zato na Blagdan Njezina Uznesenja na Nebo svi  od Boga molimo da nam udijeli tu milost da nam se susretnu pogledi, naš s pogledom Gospe Sinjske, s pogledom iz kojega se rađa novi čovjek, s pogledom koji je u stanju obnoviti nas, Crkvu i hrvatsko društvo.

Kako je lijepo i ove godine iznova doživjeti da marijanska svetišta koja i danas jačaju jedinstvo Crkve i  našeg hrvatskog naroda. Usuđujem se reći da naše  Svetište povezuje naš jug i sjever, istok i zapad, hrvatske vjernike iz Bosne i Hercegovine, kao i one iz dalekoga svijeta. Zato smo se u raznim kušnjama uvijek vraćali u Marijina svetišta i dopuštali da nas zahvati Marijin pogled.

Dragi hodočasnici, svi  koji  ovih dana pohodite  Njezino Svetište sigurno ćete  otići osnaženi. Mnogi ćete ovamo doćui radi zavjeta, moliti za svoje bližnje i za sebe. Gospa od milosti čuje i tvoj vapaj, čuje tebe koji dolaziš pod pritiskom bolesti; tebe koji si zabrinut kako preživjeti sutrašnji dan; tebe koji tražiš posao; tebe koji strahuješ za svoje školovanje, za svoju djecu, za svoju starost! Čuje naša Gospa Sinjska i vas koji čeznete zasnovati obitelj; sluša i vas koji osjećate da vam je obiteljski život u poteškoći.

Već  14 stoljeća   Gospa je uvijek suputnica na našim životnim putovima. Neka nam i danas pomogne da svugdje živimo pod njezinim pogledom; neka nas štiti da ne trebamo napustiti svoj dom i domovinu; neka svojom milošću prati i pohodi sve koji su morali otići sa svoje grude i neka udijeli milost svima koji su odlutali, da se vrate u zagrljaj svoje Majke. U tome se zagrljaju osjeća sigurnost i toplina, prihvaćanje i opraštanje, poziv i molitva.

Dragi hodočasnici neka vas uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske neprestano prati Božja pomoć. Stoga  o Njezinu Blagdanu  Uznesenja na Nebo od srca zazivam Božji blagoslov na sve hodočasnike, posebno na naše obitelji, djecu i mlade,  starije i bolesne, na naš grad Sinj, Cetinsku krajinu i svekoliku nam domovinu Hrvatsku.                                       Čudotvorna Gospe Sinjka, moli za nas!

Fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta

Facebook