Grad Sinj dobitnik nagrade EDEN

Autor/ica
Objavljeno: 26 ožujak, 2018
sinj5

Izvor: Turistička zajednica grada Sinja

Grad Sinj je pobjednik u kategoriji ‘EDEN inovativna nagrada u 2018.’ za izvrsnost u prezentaciji ponude kulturnog turizma u Europskim destinacijama izvrsnosti ‘EDEN’.

U organizaciji Europske komisije, 23. ožujka u Bruxellesu održana je svečana dodjela EDEN nagrada u kategoriji Kulturni turizam. Tako su nagrade i priznanja uručena za ukupno 18 Europskih destinacija uključenih u projekt Europske destinacije izvrsnosti.

Grad Sinj, zahvaljujući svojem članstvu u europskoj EDEN mreži, ima povlasticu promocije na stranicama European Best Destinations. Upravo s tim ciljem, Turistička zajednica grada Sinja je prijavila Grad Sinj za nagradu izvrsnosti u prezentaciji kulturne baštine kao turističke ponude, organizaciji Europske destinacije izvrsnosti ‘EDEN’.

U kandidaturi su navedeni najznačajniji kulturno umjetnički događaji, zatim brojna mjesta u gradu koja služe kao pozornica za razna događanja. Neizostavni simboli grada Sinja su Alkarske svečanosti i proslava blagdana Čudotvorne Gospe Sinjske.

Naime, Sinjska Alka je viteško nadmetanje utemeljeno u čast slavne pobjede nad Osmanlijama 1715. godine. Sinj, stoljećima vjeran nebeskoj zaštitnici, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, danas je dom jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta. Samostansko dvorište mjesto je održavanja već tradicionalnog koncerta Klape Gospi Sinjskoj, koji se proslavio iznimnom kvalitetom duhovnih skladbi i izvođača, ali i meditativnim ambijentom. Jedinstvene su postaje križnoga puta na Sinjskoj tvrđavi Grad. Hodočasnici na zavjet hrle Stazom Gospi Sinjskoj, drevnim putevima i slikovitim mostovima na rijeci Cetini, tradicionalnim pješačkim i konjskim stazama uz ostatke obrambenih utvrda, napuštenom trasom Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

U Muzeju Cetinske krajine i Arheološkoj zbirci Franjevačkog samostana izloženo je mnoštvo neprocjenjivih povijesnih eksponata s lokalnih nalazišta (antički Aequum), koji svjedoče o ranim civilizacijama na ovim prostorima. Multimedijski Muzej Sinjske alke na suvremen i zanimljiv način predstavlja posebnosti viteške igre, čiju vrijednost štiti i UNESCO. U galeriji Sikirica, osim stalnih postava kipara Stipe Sikirice, održavaju se izložbe, književne večeri i razna kulturna događanja.

Nemjerljivo bogatstvo tradicije koju je potrebno sačuvati za buduće naraštaje prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH koje je reru, živopisno dvoglasno grleno pjevanje i godišnje pokladne ophode mačkara podkamešničkih sela predvođenih Didima s Kamešnice uvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara, a nijemo kolo, jedinstveni narodni ples bez glazbene pratnje, nalazi se na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kamičak, ljupka utvrda zvjezdolika tlocrta, po čijem se satu Sinjani i danas ravnaju, ugošćuje kulturna događanja i koncerte poput Glazbenih večeri na utvrdi Kamičak. Zatim, Predstava Opsada Sinja 1715. scenski je spektakl koji se odvija na autentičnim lokacijama i predstavlja uprizorenje slavne bitke iz 1715 godine. Sinjski sajam sela izvanredna je prilika za upoznavanje s izvornim lokalnim proizvodima i obrtima.

Upravo su ovo bili razlozi zbog kojih je Grad Sinj prepoznat od strane Europske komisije.

Ovo značajno priznanje za Grad Sinj u ime Turističke zajednice grada Sinja, preuzela je Senka Daniel, voditeljica Odjela za multilateralnu suradnju – EU poslovi, Ministarstva turizma.

Print Friendly
Facebook
Na vrh