Hrvatački amaterski glumci oduševili s predstavom ‘Ustani bane’

Autor/ica
Objavljeno: 12 siječanj, 2019

U sportskoj dvorani OŠ ‘Dinka Šimunovića’ u Hrvacama, brojni Hrvatačani i ljubitelji kulturnih događanja iz ostalih dijelova cetinskog kraja sinoć su uživali u premijeri predstave ‘Ustani bane’, u režiji Ante Bošnjaka Bare, koju su izveli članovi KUD-a ‘Peruća’, dramske skupine ‘Odande donde’.

Bila je to još jedna u nizu odlično pripremljenih i odrađenih kazališnih predstava pod paskom Ante Bošnjaka, koji je utjelovio lik glave kuće – ćaće Stipana. Kako je sam kazao, dugotrajni pljesak publike na kraju predstave najbolji je pokazatelj kako je sve uspješno odrađeno.

‘Iznimno sam zadovoljan odazivom gledatelja i njihova podrška puno nam znači u daljnjem radu, a i potvrda je kako smo s ovom predstavom ispunili njihova očekivanja. Predstava je bila u dva čina. Prvi čin – 1990. godina donio je priču o jednoj obitelji u Dalmatinskoj zagori koja naizgled živi uobičajenim ritmom, ali je vidljivo da sa sobom nosi svu dramu hrvatskog naroda kroz euforiju stvaranja države. Kroz likove se vidila neizreciva ljubav prema Domovini i nadanja, ali i strahovi zbog događaja iz prošlosti. Drugi čin predstave smješten je u 2000. godinu. Na istom mjestu i s istim likovima, ali s odmakom od 10 godina promijenili su se osjećaji. Nastupilo je vrijeme preispitivanja koja sa sobom nose traumatične događaje i tragične posljedice. Na kraju oni prvi koji su krenuli u stvaranje države tragično završavaju’, kazao je Bošnjak te dodao kako je ova predstava poklon i zahvala svim braniteljima, a posebno onima koji su dali svoje živote za hrvatsku neovisnost.

U predstavi ‘Ustani bane’ uz Antu Bošnjaka glumili su Nena Marović, Ante Cvitković, Maja Vukman, Stipe Božinović, Jelena Mušterić, Stipe Malovan, Ante Vrca i Ante Doljanin. Inspicijent je bila Katarina Vrca, dok je za ton i rasvjetu brinuo Josip Doljanin.

Nakon predstave organizatori su za sve posjetitelje priredili ugodno druženje gdje su prevladavali hrvatački specijaliteti – sir, uštipci i dobra kapljica.

Print Friendly
Facebook
Na vrh