Hrvatske vode: Vodostaji rijeke Cetine su u porastu, ali su značajno ispod kritičnih kota

Autor/ica
Objavljeno: 13 ožujak, 2018
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obzirom da vodostaj Cetine raste, Hrvatskim vodama uputili smo upit kako bismo saznali je li na snazi pripremno stanje za poplave.

Odgovor Hrvatskih voda kojeg potpisuje glasnogovornik Danko Biondić donosimo u cijelosti:

Obzirom na hidrološke i vremenske prognoze koje su uobičajene kod ovakvih vremenskih prilika (dulji kišni period, te značajno topljenje snijega posljednjih tjedan dana) dovele su do porasta vodostaja rijeke Cetine.

Rijeka Cetina, nizvodno od akumulacije Peruča, pod znatnim je utjecajem voda koje se pojačanim intenzitetom ispuštaju iz akumulacije. Prate se trenutni vodostaji na čitavom slivnom području, kao i prognoza vremena.

Značajno su porasli vodostaji Rumina i Malog Rumina, te ostalih većih i manjih bujica i potoka na desnoj i lijevoj obali rijeke Cetine. Sve navedeno rezultiralo je i porastom vodostaja rijeke Cetine koji je V.P. Han trenutačno iznosi 245 cm.

Napominjemo da su vodostaji rijeke Cetine su u porastu, ali su još značajno ispod kota koje su kritične za najugroženije objekte (farma Milardović na Hanu).

U tijeku je redovito praćenje vodostaja rijeke Cetine na gornjem dijelu sliva, te ostalih vodostaja, kao i razine vode u akumulaciji Peruča.

Osim redovitog praćenja stanja na terenu, djelatnici Hrvatskih voda su u stalnom kontaktu sa dispečerskom službom HEP-a glede ispuštanja potrebne količine vode iz akumulacije Peruča. Kolege iz Dispečerske službe HEP – a prate i stanje voda na bosanskom dijelu sliva rijeke Cetine.

Na dionici rijeke Cetine uzvodno od Hana do akumulacije Peruča na snazi je pripremno stanje obrane od poplava, pa će se praćenje stanja nastaviti u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Na crpnim stanicama Trilj i Vedrine početkom ožujka uvedeno je danonoćno dežurstvo: redovito se obavlja crpljenje vode iz hidromelioracijskoga sustava Sinjskog polja, te nema većih problema na poljoprivrednim površinama.

U periodu 01.do 13. ožujka 2018. godine na kišomjernoj stanici Sinj ukupno je zabilježeno 110,6 l kiše.

S poštovanjem,

HRVATSKE VODE

Print Friendly
Facebook
Na vrh