mel

Istrijani glazbom, spizom i vinom oduševili Sinjane

Autor/ica
Objavljeno: 22 listopada, 2016
dani_istre_u_sinju_4

Hrana, vino i etno glazba, sve na jednom mjestu. Ovo je prava sljubljenost koju su Sinjani i njihovi gosti mogli vidjeti, slušati i kušati.

Drugog dana manifestacije ‘Dani Istre u Sinju’ na dnu Pijace Istrijani su za brojne posjetitelje pripremili poznato, tradicionalno istarsko jelo maneštru. Što sadrži ovo jelo, otkrio na je meštar od kužine Želimir Klis iz Buja.

‘Radi se autohtonom istarskom jelu koje se sprema od raznog povrća, a bez obzira na oblik, uvijek sadrži zrna kukuruza. Poslužuje se kao predjelo, ako je glavni sastojak povrće, no može se poslužiti i kao glavno jelo ako sadrži ‘jače sastojke’ poput mesa. I puno, puno ljubavi je potrebo.’

Uz istarsku maneštru nudila su se odlična istarska vina, kao što su Malvazija, Teran, Muškat, a bilo je i domaće istarske rakije i poznatog maslinova ulja.

Dok je veliki broj ljubitelja ukusne spize i dobre kapljice čekao svoj red kako bi bio poslužen, etno skupina Veja iz Pazina predstavila se Sinjanima istarskom narodnom, tradicijskom glazbom, koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Svaki njihov nastup pratio je dugotrajni pljesak na otvorenoj sceni, a neki su uz njihove taktove pokazali i svoje plesne mogućnosti.

Dvodnevnu manifestaciju ‘Dani Istre u Sinju’, organizirali su Splitsko-dalmatinska i Istarska županija te Grad Sinj.

ferata@ferata.hr
0997370409