Ivana Živaljić: Građani zaslužuju čist i uredan grad, dat ću sve od sebe da se to i ostvari

Autor/ica
Objavljeno: 13 lipanj, 2018
ivana_zivaljic

U programu Hit radija danas je gostovala direktorica komunalnog poduzeća Čistoća Cetinske krajine d.o.o. Ivana Živaljić.

Živaljić se između ostalog još jednom  osvrnula na članak koji je nedavno objavljen na portalu Ferata u kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog smeća na javnim površinama, konkretno na odmorištu Kukuzovac, kod Dalmatinke, u gradskom parku i na ulicama u centru grada. Istaknula je kako su prigovori i kritike sastavni dio svakodnevnice Čistoće, a to je i pravo svih njihovih  korisnika.

‘Što se tiče ove situacije od nekoliko proteklih dana u vezi odmarališta na Kukuzovcu, bilo bi dobro da za početak razjasnim našim građanima što točno Čistoća Cetinske krajine  radi i kako sve to skupa funkcionira. Uz još neke djelatnosti registrirani smo za gospodarenje otpadom, održavanje javnoprometnih i zelenih površina i upravljanje grobljima. Usluge gospodarenja otpadom -sakupljanje, prijevoz i deponiranje vršimo za svih pet jedinica lokalne samouprave u čijem smo vlasništvu – Gradovi Sinj i Trilj, Općine Otok, Hrvace i Dicmo. Korisnici u toj prosječnoj cijeni od nekih 40 kn imaju odvoz i deponiranje četiri puta mjesečno, ovisno o zaduženom volumenu. Napominjem da u tu cijenu ne ulazi pražnjenje velikih kontejnera sa groblja jer iste plaćaju jedinice lokalne samouprave, ovisno o ugovoru, a isto je i sa odmaralištima za čije su održavanje odgovorne Hrvatske ceste, uz ugovor pražnjenja posuda sa otpadom jednom tjedno’, istaknula je Živaljić.

Živaljić je govorila i o nabavci spremnika za kućanstva za odvojeno prikupljanje otpada.

‘Gradovi i općine su trebali prijaviti potrebu za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko Javnog poziva koji je zaključen sa danom 11. Lipnja, što su sve jedinice sa našeg područja to i učinile. Građani bi krajem ove ili početkom sljedeće godine trebali  ispred svojih ulaza dobiti posudu za papir i plastiku.’

Govoreći o čistoći grada i održavanju javnoprometnih i zelenih površina, Živaljić je istaknula kako Čistoća te usluge obavlja samo za Grad Sinj, a građani te usluge ne plaćaju poduzeću nego preko komunalne naknade Gradu Sinju.

Nadalje, Živaljić je istaknula kako postoji program održavanja komunalne infrastrukture koji za svaku godinu donosu Gradsko vijeće Grada Sinja.

‘Iz Programa je vidljivo kako je čišćenje grada podijeljeno u nekoliko zona, prema prioritetima i da svaka zona  za sebe jasno sadrži naziv ulice i koliko puta se koja ulica čisti – na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini. Isto je i sa košnjom groblja te zelenih površina parka. Broj košenja parka je već  dosegao onaj iznos predviđen Programom pa moramo dalje iskomunicirati kako i na koji način da park bude uredan tijekom cijele sezone. Ono što odgovorno tvrdim jest to da se sve stavke Programa uredno ispunjavaju, a je li potrebno više od toga, to moraju zaključiti sami građani i na to reagirati prije donošenja Programa , dok se on još nalazi na Javnom savjetovanju.’

Živaljić se osvrnula i na pranje grada, ističući kako je za to predviđeno oko 30 tisuća kuna. Naglasila je kako je ta stavka imala smisla dok se Vodovod i čistoća nije odvojilo na dvije tvrtke. Naime, tadašnje  Društvo posjedovalo je vlastitu cisternu, i veći broj zaposlenika, što je omogućavalo redovno održavanje.

‘Sada mi tu istu uslugu moramo plaćati Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine , a oni koji nekad koriste usluge cisterne znaju koja je to cijena. Nama za pranje grada treba 8 – 9 cisterni. Ali, tu ima i jedna dobra vijest –  čekamo isporuku uređaja za ručno pranje grada. Time će se obavljati dubinsko pranje pomoću visokotlačnih mlaznica i pare. Mislim da će s tim Grad Sinj dobiti jednu sasvim drugu sliku  jer bi sve površine trebale dobiti svoj prvobitni izgled. Uređajem se uz prljavštinu skidaju i žvake.’

Na kraju,  direktorica Čistoće Cetinske krajine Ivana Živaljić je zaključila:

‘Građani Grada Sinja zaslužuju čist i uredan grad i obećajem da ću dati sve od sebe da se to i ostvari.’

Print Friendly
Facebook
Na vrh