Izvanredna sjednica sinjskog Gradskog vijeća – LIVE

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibanj, 2018
VIJECE

U 17 sati i 5 minuta počela je izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja na kojoj će se razgovarati o Otvorenom postupku javne nabave za izgradnju Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem.

21:52 – Tijekom pauze Povjerenstvo koje je Gradsko vijeće imenovalo na današnjoj sjednici donijelo je Zaključak:

Gradsko vijeće Grada Sinja smatra kako postupak javne nabave za izgradnju Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem traje predugo i teško je predvidjeti njegov završetak, ne osigurava optimalno i odgovorno korištenje javnih sredstava, nije transparentan i potiče nejednaki tretman ponuditelja, može biti iznimno štetan za gradski proračun i ugrožava realizaciju projekta ‘Sinj u sridu’.

Gradsko vijeće smatra kako je zbog odgovornosti za navedene propuste potrebno razriješiti voditeljicu projekta ‘Sinj u sridu’ i na tu dužnost hitno imenovati drugu osobu.

Gradsko vijeće smatra kako u postupcima javnih nabava sva pripadajuća dokumentacija mora biti javno objavljena na službenim internetskim stranicama Grada Sinja.

Gradsko vijeće predlaže da se u slučaju provedbe postupaka ‘kompleksnih’ i visokovrijednih javnih nabava u stručno povjerenstvo imenuju i ovlašteni vanjski stručnjaci odgovarajućih profila, te se uspostavi dodatni mehanizam kontrole i kvalitete rada stručnog povjerenstva.

Nezavisna lista dr. Jadrijevića predložila je izmjene i dopune Zaključka kojeg je donijelo Povjerenstvo, a izmjene i dopune glase:

Gradsko vijeće Grada Sinja prima na znanje Otvoreni postupak javne nabave za izgradnju Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem.

Gradsko vijeće smatra kako u postupcima javnih nabava sva pripadajuća dokumentacija mora biti javno objavljena na službenim stranicama Grada Sinja.

Gradsko vijeće predlaže da se u slučaju provedbe postupaka ‘kompleksnih’ i visokovrijednih javnih nabava u stručno povjerenstvo imenuju i ovlašteni vanjski stručnjaci odgovarajućih profila, te se uspostavi dodatni mehanizam kontrole i kvalitete rada stručnog povjerenstva.

Prilikom glasovanja, predložene izmjene i dopune podržali su samo vijećnici NL dr. Jadrijevića, dok su ostali vijećnici bili protiv.

Potom se prešlo na Zaključak kojeg je predložilo Povjerenstvo. Za ovaj Zaključak glasovalo je 11 vijećnika (MOST, HDZ i nezavisna Ivana Šabić), dok je 6 vijećnika NL dr. Jadrijevića bilo protiv.

Sjednica je završena u 21 sat i 45 minuta.

20:44 – Nakon iscrpne rasprave predlagatelj Joško Kontić u završnoj riječi je kazao kako u ovom trenutku postoje tri ponude te izrazio bojazan kako će i na novu odluku ići žalbe, što će dodatno otegnuti cijeli postupak. Naglasio je kako je ova javna nabava bila avantura te se nada kako će se iz nje naučiti nešto dobro za ubuduće. Nakon završne riječi uslijedila je 30-minutna stanka.

20:15 – Odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ-a Marka Križanca što će biti dalje, gradonačelnica Križanac je kazala kako ne može još odgovoriti na to pitanje budući da stručno povjerenstvo još nije gotovo sa svojim postupanjem.

19:46 – Vijećnik SDP-a Nikola Vučković kazao je kako je ponovno dovedena u pitanje realizacija projekta ‘Sinj u sridu’ te za to okrivio NL dr. Jadrijevića jer nije htjela prihvatiti privremeno financiranje nakon što nije usvojen Proračuna Grada Sinja za 2017. godinu. Smatra da cijeli projekt nije dobro pripremljen i da će Grad zbog toga snositi velike posljedice. Zaključio je kako Sinj ima svoju Martinu Dalić u vidu gradonačelnice Kristine Križanac, a stručno povjerenstvo nazvao je skupinom Borg.

19:40 – U raspravu se ponovno uključio vijećnik Joško Kontić koji je kazao kako su trebali biti doneseni kriteriji po kojima će se izabrati najpovoljniji sposobni ponuditelj, a doneseni su kriteriji po kojima je izabran najsposobniji ponuditelj, što Grad Sinj košta skoro 10 milijuna kuna. Dodao je kako ne misli da je bilo loših namjera, ali cijeli postupak je loše odrađen. Naglasio je i kako je sve toliko zamršeno da će se onaj koji bude donosio odluku o tome što dalje, naći u velikim problemima.

19:24 – U raspravu se uključila i nezavisna vijećnica Ivana Šabić koja je kazala kako se pročelnica Ankica Panza žali da je Grad potkapacitiran stručnim ljudima, no i dalje preuzima sve funkcije. ‘Razdijelite poslove. Preopterećeni ste i morala vam se potkrasti neka greška’, kazala je Šabić pročelnici Panzi, a gradonačelnici Križanac predložila da uspostavi bolji unutarnji mehanizam kontrole.

18:52 – Stipislav Jadrijević kazao je kako je poništavanje odluke o odabranom ponuditelju od strane DKOM-a šamar Nezavisnoj listi dr. Jadrijevića. Uvjeravali su ga, kaže, da je sve u redu, a sad je DKOM utvrdio nepravilnosti. Naglasio je da je očito došlo do propusta i da će se morati snositi odgovornost. Da bi se ubuduće spriječile takve pogreške, preporuča gradonačelnici Križanac da u većim javnim nabavama angažira stručnjake iz određenih područja. Marko Križanac kazao mu je kako je za sve odgovorna gradonačelnica Kristina Križanac, koja je svojim djelovanjem nanijela štetu Gradu Sinju koji mora platiti 45 tisuća kuna za troškove žalbe. Dodao je kako je žalosno što Jadrijević nema pojma što se događa.

18:45 – HDZ-ov Marko Križanac kazao je kako mu se nakon svega nameće zaključak kako Povjerenstvo za provedbu javne nabave nije donijeli nikakvu odluku nego ju je donio netko u Zagrebu, a gradonačelnica Križanac sprovela u djelo. Dodao je kako je sreća da je DKOM srušio tu odluku i dao još jednu šansu da gradonačelnica Križanac donese kvalitetniju odluku.

18:39 – U ime Kluba vijećnika HDZ-a za raspravu se javio Stipe Perić, koji je između ostalog izvršnu vlast upitao zbog čega su doneseni kriteriji po kojima ponuditelji koji su se javili na javnu nabavu za cijenu ponude dobivaju  50 bodova, a za specifična stručna znanja 66 bodova i što će vlast činiti dalje. Odgovorila mu je pročelnica Ankica Panza koja je kazala kako su prednost dali specifičnim stručnim znanjima zato što projekt mora biti završen u roku od 10 mjeseci i ne mogu dopustiti da radove vrše nedovoljno iskusne i obučene osobe.

18:23 – Odgovarajući Miru Bulju, gradonačelnica Kristina Križanac kazala je kako je Povjerenstvo koje je imenovala sve odradilo transparentno i po zakonu jer da nije, DKOM bi utvrdio nepravilnosti.

18:18 – Čelnik NL dr. Jadrijevića Stipislav Jadrijević kazao je kako nije pratio cijeli postupak IEC Sinjska alka nego je to prepustio stručnim službama te da je za cijenu prvi put čuo na sjednici Gradskog vijeća. Kazao je kako je bio uvjeren kako se sve radi po zakonu, no očito je da su napravljeni neki propusti.

18:12 – U ime Kluba vijećnika MOST-a Miro Bulj je predložio da Gradsko vijeće donese zaključak kako cijeli postupak javne nabave IEC Sinjska alka predugo traje i ne može se predvidjeti njegov završetak, da se voditeljicu projekta smijeni s dužnosti i na njeno mjesto hitno imenuje drugu osobu. Očekuje da će gradski vijećnici shvatiti ovaj prijedlog jer drugog izbora nema. Bulj je naglasio kako je cijeli postupak kontaminiran netransparentnošću i neodgovornošću.

17:59 – Za riječ se javio i vijećnik HDZ-a Marko Križanac koji je kazao kako je Povjerenstvo odgovorno za cijelu ovu situaciju jer je donijelo loše kriterije po kojima je izabrana najviša ponuda, koju je u konačnici poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

17:53 – Vijećnik HDZ-a Tihomir Radović izvšnoj vlasti kazao je kako vijećnicima ‘daju šumu podataka tako da od nje ne bi vidjeli drvo’. Zatražio je da vijećnicima daju konkretne odgovore na konkretna pitanja, a ne da im daju štura izvješća.

17:50 – Joško Kontić upitao je zbog čega članovi Povjerenstva svu dokumentaciju potpisuju kao ‘ovlaštenici Grada Sinja’, a ne kao stručno povjerenstvo te jesu li svi uvijek znali sve postupke vezane uz IEC Sinjska alka. Nije dobio odgovore izvršne vlasti.

17:34 – Miro Bulj upitao je izvršnu vlast tko je donio kriterije za javnu nabavu za IEC Sinjska alka i postoji li Povjerenstvo za provedbu javne nabave. Odgovorila mu je gradonačelnica Kristina Križanac koja je kazala kako je upravo ona imenovala Povjerenstvo u kojem se nalaze Ankica Panza, Zvonko Borozan, Ivana Pavić, Denis Glavan i Jelena Kekez Poljak.

17:31 – U ime predlagatelja MOST-ov Joško Kontić zahvalio je pročelnici Ankici Panzi na dostavljenoj dokumentaciji, no smatra kako su materijali dvojbene legalnosti i legitimnosti. Između ostalog je kazao kako su se na javnu nabavu javila četiri ponuditelja, da su sva četiri ispunila uvjete i mogla dobiti posao, a Grad Sinj je odabrao najvišu ponudu, koja je za čak 8,9 milijuna kuna veća od najniže. Upitao je izvršnu vlast zbog čega gradski vijećnici nisu dobili svu dokumentaciju vezanu uz ovu javnu nabavu. Pročelnica Pazna odgovorila je kako joj je žao zbog tog propusta.

17:12 – predsjednik Kluba vijećnika MOST-a Miro Bulj predložio je da se sastavi Povjerenstvo u kojem bi bio po jedan vijećnik od svake političke opcije zastupljene u Gradskom vijeću, koje bi nakon sjednice predložilo konkretne zaključke koje bi Vijeće trebalo potvrditi. S prijedlogom su se složile sve političke opcije. S 18 glasova ZA i 2 SUZDRŽANA osnovano je Poverenstvo u kojem su Ivana Šabić (nezavisna), Nikola Vučković (SDP), Stipe Perić HDZ), Miro Bulj (MOST) i Filip Klarić Kukuz (NL dr. Jadrijević).

17:08 – Podsjećamo, predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić sazvao je izvanrednu sjednicu na zahtjev sedam vijećnika – MOST-ovih Mira Bulj, Joška Kontića, Frane Boke, Milana Jukića i Petra Župića, nezavisne vijećnice Ivane Šabić i vijećnika NL dr. Jadrijevića Zvonka Marasa, koji su tražili tematsku sjednicu budući da je u postupku javne nabave odabrana ponuda koja je za oko 9,8 milijuna kuna, odnosno za 42 posto viša od procijenjene vrijednosti nabave.

Print Friendly
Facebook
Na vrh