Krajem tjedna očekuje se snijeg na sinjskom području

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječanj, 2017

snijeg_sinj030117

Vikend koji je pred nama donosi nam nestabilno vrijeme.

Prema riječima Rade Popadića iz udruge Crometeo, jedno razdoblje izrazito hladnog vremena polako ostaje za nama. Popadić ističe kako to ne znači da nam ubrzo stiže zamjetno zatopljenje.

Nadolazeća noć i sutrašnje jutro mogli bi biti vjerojatno najhladniji u ovom tjednu. Temperatura će ponovno pasti ispod -10, naravno da to ovisi o kotlini, negdje -10 negdje -12, a danju će temperature u najtoplijem dijelu dana ipak biti nešto malo više nego danas, od -1 do 0 stupnjeva.

U četvrtak se očekuje porast naoblake. Na moru će lagano zapuhati jugo i to je zapravo uvod u jednu promjenu vremena koja nam slijedi u drugom dijelu tjedna. Zbog toga će noć na četvrtak i četvrtak ujutro biti bitno toplije u odnosu na srijedu. To bi značilo da bi u četvrtak one minimalne vrijednosti temperatura zraka na sinjskom području bile oko -1, a najviše dnevne će konačno izroniti u plus tako da bi u četvrtak najviše dnevne temperature mogle biti oko 5 ili 6 stupnjeva.

Krajem dana jače naoblačenje, a u noći na petak stiži nam oborine. Prve oborine koje stignu mogu zaista biti pahuljice snijega, ali kako će to zatopljenje ispred ciklone napredovati, u noći na petak taj snijeg sigurno prelaziti u kišu. Očekuje nas vrlo kišovit petak pa se Sinj može nadati, usprkos kiši i oblacima, temperaturama iznad 5 stupnjeva, a koliko iznad 5 ovisit će o puno faktora. Krajem petka bi ta kiša mogla ponovno prijeći u snijeg. Bitno je naglasiti da će snijeg cijelog petka padati samo u višem gorju iznad 1200 metara, ali navečer sniježna granica može se spustiti sve do najnižih predjela.

U subotu još rano ujutro može biti tih oborina na granici kiše i snijega, a onda slijedi razvedravanje, prolazna bura i tramontana i novi pad temperature zraka. Danju će biti oko 2 stupnja, a navečer oko -4.

U nedjelju u početku djelomično sunčano, ali i prohladno. Tijekom dana postupno naoblačenje i, po svemu sudeći, te oborine koje nam stižu u nedjelju ipak će biti na sinjskom području u obliku snijega.

Nedjelja navečer označava početak višednevne ciklone.

‘Prema našim prognostičkim materijalima, od kraja nedjelje pa sljedećih pet dana u planinama bez većih problema može pasti preko metar snijega i to sve do samog dna planina. Govorimo o izrazito obilnim sniježnim oborinama u kompletnom gorju sljedeći tjedan, a na samom sinjskom području, odnosno Dalmatinskoj zagori ovisit će doslovno o desetinki stupnja hoće li biti kiša ili snijeg. Najbolje je najaviti susnježicu i otprilike tako nekako će biti, odnosno puno kiše puno snijega, ali sve na granici tako da našim slušateljima možemo kazati da još sutra imamo ekstremnu hladnoću, a nakon toga imamo pravu zimu’, kazao je Rade Popadić.

Facebook