Kreativna radionica ‘Tajna triljske grotulje’ u Muzeju triljskog kraja

Autor/ica
Objavljeno: 3 siječanj, 2019

Izvor: Muzej triljskog kraja

Muzej triljskog kraja se priključio projektu Grada Splita “Juuu-huuu, praznici su!” koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj ustanova u kulturi s područja Splitsko-dalmatinske županije te u vrijeme školskih praznika djeci i mladima nudi niz edukativnih sadržaja.

Triljska grotulja je niz oraha povezanih u ogrlicu, a nosi simbolično i romantično značenje. U davna vremena mladići nisu bili dovoljno imućni da djevojkama kupuju zaručničko prstenje, pa su na sajmu povodom blagdana Sv. Mihovila u Trilju, umjesto prstenja kupovali grotulje te ih stavljali svojim izabranicama oko vrata. Ako bi djevojka prihvatila mladićevu grotulju, značilo je da prihvaća i njegovu ljubav. Narodna predaja govori da je grotulja nastala imitiranjem slavnog „Triljskog nakita“ iz 8./9. st., točnije ogrlice hrvatske velikodostojnice koja se sastoji od 20 zlatnih „jagoda“ i 4 manje perle. Spomenute „jagode“ izgledom neodoljivo podsjećaju na oraščiće. U sklopu radionice ćemo prizvati ta minula stoljeća, te u duhu tradicije i starih, gotovo zaboravljenih vještina, izrađivati „moderne“ grotulje u obliku malih ogrlica, narukvica, naušnica… i tako ih zajedno „obući“ u novo ruho!

Edukativna i kreativna radionica “Tajna triljske grotulje” namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole. Ulaz je slobodan.

Vidimo se u subotu 5. siječnja u 10.00 sati!

Print Friendly
Facebook
Na vrh