Milan Bandić pokrovitelj 58. Vučkovića dječje alke!

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoz, 2013

milan_bandic

Kada je u pitanju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uvijek su moguća pozitivna iznenađenja. Ovoga puta ovaj dragi gost Cetinskog kraja iznenadio je brojne Brnažane.

Naime, prilikom gostovanja na sinoćnoj fešti slavodobitnika 298. Alke Ante Zorice, u prigodnom govoru Milan Bandić je objavio:

‘Ja ne znam trčati Alku, ali sam zato sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvom nad Vučkovića dječijom alkom, koja se održava u nedjelju. Jer da nema dječije ne bi bilo ni ove Alke’, kazao je Bandić te zaradio buran pljesak svih nazočnih.

Najzadovoljniji ovom izjavom bio je Josip Vučković Bećo, predsjednik Nadzornog odbora VAD-a, a ujedno i predsjednik Vučkovića dječje alke. Tako je ova jedinstvena manifestacija, koja se po 58. put održava u Vučkovićima, uz sve dosadašnje dobila još jednog značajnog pokrovitelja.

Podsjetimo, u spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji se se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju.  Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina. Alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića. Kako pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko… Jedinstvena i zanimljiva, Vučkovića dječja alka prerasla je okvire lokalne fešte i danas je dragocjeno i neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka.

Dani ovogodišnje Vučkovića dječja alka održat će se narednog vikenda. Natjecanje za Baru je u petak, 16. kolovoza u 18 sati, a nakon toga na guvnu na dnu sela KUD ‘Kamešnica’ iz Otoka upriličiti će zanimljivu šaljivu predstavu ‘E kako je to nekada bilo’. Dan poslije, također u 18 sati održat će se natjecanje za pobjednika Čoje, a njemu čast prigodni program izvesti će kulturno umjetnička društva Sinj, Glavice, Brnaze i Hrvace te Sinjske mažoretkinje.

Sam dan 58. Vučkovića dječje alke označit će mačkule koje će u rano jutro pucati s gomile iznad sela, a potom će se u crkvi Svetog Nikole služiti sveta misa. Nadmetanje alkarića početi će u 17 sati i 30 minuta. I ovoga puta domaćini za sve posljetitelje organiziraju pučku feštu, bogatu ponudu jela i pića, a kao i lani priprema se i pečeni vol. Nakon Alke, u čast slavodobitnika prigodni koncert održati će tamburaški sastav s Jezera na Murteru.

djalka_vuckovici

 

 

Print Friendly
Facebook
Na vrh