Milijuni kuna stižu u cetinsku krajinu!?

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopad, 2017

cetinski-kraj

Vlada RH uputila je u saborsku proceduru prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Prvo čitanje ovog prijedloga održano je na jučerašnjoj sjednici Sabora.

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića, cilj novog zakona je pojednostaviti sustav i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave. Zakonom se namjerava na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

Saborski zastupnik MOST-a nezavisnih lista, Sinjanin Miro Bulj na svom facebook profilu sinoć je istaknuo kako bi se usvajanjem ovog zakona u sinjski gradski proračun iduće godine trebalo sliti oko 22 milijuna kuna.

‘Očekujem da će se nakon drugog čitanja prihvatiti ovaj zakon koji bi ispravio određene nepravde prema Gradu Sinju i ostalim nerazvijenim krajevima Republike Hrvatske. I očekujem da će ta sredstva zaista biti upotrijebljena za stvaranje uvjeta za bolji život na tim područjima’, kazao je Bulj.

Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kaže kako bi novi zakon trebao donijeti boljitak svim jedinicama lokalne samouprave s područja cetinskog kraja.

‘Taj prijedlog je sigurno pravedniji od onoga što je bilo prije. On je u skladu s onim što je Vlada rekla, a to je da će doći do decentralizacije sredstava, to jest olakšavanja funkcioniranja gradova i općina. Prema onom što sam vidio u simulacijama, sva naša mjesta u ovom prijedlogu proračuna su vidljivo u plusu što se tiče tog obračuna’, kazao je Šipić.

 

Facebook