fruhwald
otvorena vrata

Ministar Jovanović otvorio 4. Festival znanosti

Autor/ica
Objavljeno: 4 studenoga, 2013

festival04

Svečanosti otvaranja nazočili su i predstavnici lokalne uprave i samuprave dožupan Luka Brčić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, koji su se također obratili okupljenima.

Na početku prvog dana festivala o njegovom značaju i postignućima podsjetila je predsjednica Organizacijskog odbora dr.sc Danica Ramljak, regionalni ekspert Svjetske banke, inače bivša ravnateljica Instituta ‘Ruđer Bošković’. Pozdravne riječi okupljenima je uputio i jedan od inicijatora festivala Mate Jagnjić. Prigodne riječi nazočnima su uputili i rektori splitskog i zagrebačkog sveučilišta.

Rektor Ivan Pavić istaknuo je osobno zadovoljstvo i ponos što se ovaj važan znanstveni događaj za Hrvatsku održava u njegovom gradu, te je ukazao i na značajan udio profesora i studenata s Cetinskog područja u cjelokupnom radu Sveučelišta u Splitu.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, upućujući zahvalu inicijatorima i organizatorima festivala znanosti, istaknuo je povijesnu i tradicijsku važnost sinjske Alke, ali i ovaj Festival koji nosi nešto novo po čemu se Sinj prepoznaje u Hrvatskim okvirima.

Otvarajući  festival ministar Željko Jovanović uputio je čestitke svima koji su inicirali Festival, kao i onima koji ga sada organiziraju.

‘Sinj je večeras središte hrvatske znanosti i obrazovanja i drago mi je što se sve ono što se bude događalo ovih dana u raspravama i zaključcima na ovom Festivalu može iskoristiti u našoj izradi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije oko koje ćemo, vjerujem, postići koncenzus svih političkih stranaka u Hrvatskoj’, kazao je ministar Jovanović.

Govoreći o važnosti znanosti u svakom razvojnom pogledu Hrvatske ministar Jovanović je istaknuo da mnogi projekti kao što je ovaj  imaju veliko promotivno značenje.

Ovaj Festival promovira znanost i ukazuje u kojoj su mjeri  obrazovanje i znanost važni u hrvatskom društvu. Bez obrazovanja, znanosti, istraživanja, inovacija ne možemo biti dio konkurentne Europe, a to je naša želja, odnosno da kroz ulaganja društva povećamo kvalitetu života. Moja poruka je svima da ulažu u obrazovanje i znanost, pozivam i privatni sektor da pomogne državi, jer u svijetu se puno više ulaže u znanost iz privatnog sektora nego iz državnog proračuna’, istaknuo je ministar Jovanović.

Nakon svečanosti otvaranja festivala  znanosti održan je okrugli stol na temu ‘Obrazovanje i znanost u Hrvatskoj – trenutno stanje i budući izazovi’. Uz moderiranje Danice Ramljak, govorili su bivši ministri Gvozden Flego i Radovan Fuchs, te rektori zagrebačkog i splitskog sveučilišta Aleksa Bjeliš i Ivan Pavić. U ovu zanimljivu temu u jednosatnoj raspravi uključili su se aktivno i nazočni posjetitelji, a pitanja su se odnosila uglavnom na kvalitetu Prijedloga strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

U prigodnom umjetničkom programu nastupili su klapa Sinj i Mislav Norac, a program je vodila Marija Božinović.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh