Ministarstvo kulture odobrilo oko 180 tisuća kuna za projekte na području Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 12 siječanj, 2018
gardun1

Kroz nekoliko natječaja i programa, Ministarstvo kulture RH odobrilo je 181 tisuću kuna za projekte koji će se u 2018. godini provoditi na području Cetinske krajine.

Kroz programe zaštite na pokretnim kulturnim dobrima, koje će ove godine Ministarstvo sufinancirati, nalazi se projekt obnove slike ‘Sveti Jure ubija zmaja’ iz 18. stoljeća, koja se nalazi u župnoj kući župe Svetoga Filipa Apostola u Potravlju, za što je osigurano 30 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture nastavlja podupirati istraživanja Rimskog legijskog logora Tilurij na Gardunu s 30 tisuća kuna, a radove konzervacije istog s 20 tisuća kuna i to kroz programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za arheologiju dobit će po 20 tisuća kuna za dva projekta i to istraživanja i zaštitu arheološkog lokaliteta Velić – antika i kamene gomile kod sela Gusići.

Kroz program investicijskih potpora Ministarstvo je odobrilo 15 tisuća kuna Gradskoj knjižnici Sinj za nabavu polica i 10 tisuća kuna Gradskoj knjižnici Vrlika za nabavu informatičke opreme.

Na popis sufinanciranih projekata kroz Program zaštite na nematerijalnim kulturnim dobrima Ministarstvo je i ove godine uvrstilo tradicionalno lončarstvo iz Potravlja i to tri prijavljena programa. Programe ‘Tradicijsko lončarstvo ručnog kola u Potravlju’ Pile Knezovića i ‘Tradicijsko lončarstvo u Potravlju’ – radionice izrade tradicijskih lončarskih proizvoda Ivana Knezovića Ministarstvo će sufinancirati s po 8 tiusća kuna, a Edukativne radionice ‘Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja’, koje provodi Turistička zajednica Grada Sinja, s 10 tisuća kuna.

Na popisu sufinanciranih kroz Program zaštite na nematerijalnim kulturnim dobrima je i Festival ojkavice koji organizira Turistička zajednica Grada Vrlike, za koji je osigurano 10 tisuća kuna.

Print Friendly
Facebook
Na vrh