Ministri Hajdaš Dončić, Kotromanović i Bauk posjetili Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 7 listopad, 2013

glavan_hajdasdoncic

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić posjetio je danas Sinj gdje je održao radni sastanak sa sinjskim gradonačelnikom Ivicom Glavanom i načelnikom Općine Dicmo Ivanom Maretićem. Osim ministra Hajdaš Dončića, sastanku su nazočili ministar obrane Ante Kotromanović, ministar uprave Arsen Bauk, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos, te predstavnici političkih opcija u Gradskom vijeću Sinja.

Ministar Hajdaš Dončić kazao je kako je u Sinj došao na preporuku predsjednice sinjskog SDP-a Nataše Poparić, ministra Ante Kotromanovića i gradonačelnika Sinja Ivice Glavana, a tema sastanka bila je bolja povezanost Sinja sa izlazom na autocestu u Dugopolju.

‘Hrvatske ceste će u narednih šest do osam mjeseci izraditi studiju izvodljivosti boljeg povezivanja Sinja sa izlazom na autocestu, koja uključuje i poslovne zone koje se nalaze na toj dionici. Upravo se završava i natječaj Hrvatskih cesta za poboljšanje postojećih državnih cesta, tako da će u narednih tri do četiri mjeseca dionica državne ceste D1 kroz Dicmo, u dužini od 1,2 kilometra biti komplektno restrukturirana. U kratkopročnom planu želimo podići sigurnost i osigurati bolji promet na ovoj dionici, a u srednjoročnom planu povezati poslovne zone na ovom prostoru’, kazao je ministar Hajdaš Dončić, koji je najavio kako će natječaj za izradu studije izvodljivosti biti raspisan do kraja ove godine.

Na pitanje znači li to skori početak izgradnje četverotračne ceste od autoceste A1 u Dugopolju do Sinja, ministar je kazao:

‘Jednom da, samo je pitanje vremena. To se odnosi na faznost i procjenu broja godišnjeg dnevnog prometa. Metodologija točno propisuje broj vozila koji se dnevno kreće na tim trakama. To je takozvana faznost i u načelu se uvijek grade prvo nove dvije trake, a kako promet raste tako se one šire na, recimo četiri trake’.

Na naš upit o izgradnji sinjske obilaznice ministar Hajdaš Dončić je kazao kako je predloženo da Hrvatske ceste kroz studiju izvodljivosti utvrde koja je obilaznica bolja, istočna ili zapadna, te da ju samim time mogu uvrstiti u svoj četverogodišnji plan. No, ministar je istaknuo kako bez suradnje s lokalniom i regionalnom samoupravom i bez studije izvodljivosti koja govori koje je rješenje bolje, Hrvatske ceste ne mogu niti krenuti u taj projekt.

Na upit hoće li neki od projekata biti uključen u proračun Hrvatskih cesta tijekom 2014. godine ministar Hajdaš Dončić je istaknuo:

‘Svi ti projekti su na niskoj razini opetarivne spremnosti, dakle ne postoje studije. Vjerojatno jedan dio njih može ući u projektnu dokumentaciju.’

Novinare je zanimalo i je li u planovima sanacija državne ceste D1, dionica od Sinja do Vrlike, koja je u vrlo lošem stanju.

‘Hrvatske ceste će od Nove godine dobiti 20 lipa više nego što imaju sada. To znači da će imati budžet između 1 milijarde i 800 milijuna kuna i 1 milijarde i 900 milijuna kuna. Taj novac će ići prvenstveno za poboljšanje postojećih cesta.’

Gradonačelnik Ivica Glavan kazao je nakon sastanka kako je s ministrom Antom Kotromanovićem dogovoreno da se što prije iznađe rješenje za vojarnu Kula.

‘Vojarna Kula je još uvijek zaštićeni vojni objekat i očekujemo takvo rješenje prije donošenja Prostornog plana i GUP-a Grada Sinja. Potencijalni investitor koji bi preuzeo 20-tak civilnih zaposlenika imao bi prednost korištenja. Obzirom da vojarna Ivaniš Nelipić zadovoljava i potrebe određenih državnih službi s resornim ministrima razgovarat ćemo i na tu temu’.

Print Friendly
Facebook
Na vrh