Muzej Cetinske krajine započeo zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Malo groblje u Hrvacama

Autor/ica
Objavljeno: 10 listopad, 2018

Muzej Cetinske krajine – Sinj započeo je 19. rujna 2018. zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Malo groblje u Hrvacama.

Radovi se provode uz nadzor Konzervatorskog odjela u Splitu. Tim arheologa čine: voditeljica istraživanja Danijela Petričević Banović, kustosica Muzeja i zamjenica voditeljice istraživanja, Daria Domazet, ravnateljica Muzeja, Anđela Vrca, kustosica Muzeja, Manuela Plohl, dokumentaristica. Pomoćne radnike osigurava Općina Hrvace, koja je i investitor.

Prema pisanim izvorima riječ je o groblju u kojem su sahranjivani stanovnici stradali od kuge, kolere i španjolske gripe. Obradu skeleta provest će Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u Splitu pod vodstvom dr. sc. Ivane Anterić Kužić, nakon čega će isti biti pohranjeni u zajedničku grobnicu na spomenutom lokalitetu.

Na mjestu Malog groblja uredit će se spomen park Blaženom Alojziju Stepincu unutar kojeg će se nalaziti i kip Blaženog Alojzija Stepinca. Radove na uređenju parka financiraju župljani Hrvaca, Općina Hrvace i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Print Friendly
Facebook
Na vrh