Na području cetinskog kraja prijavljeno 100-tinjak oboljelih od gripe

Autor/ica
Objavljeno: 9 siječanj, 2019

Na području cetinskog kraja do danas je liječnicima obiteljske medicine prijavljeno 100-tinjak slučajeva oboljenja od gripe.

Prema riječima voditeljice Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Dijane Nonković, brojke s kojima trenutno raspolaže nisu potpuno vjerodostojne jer liječnici obiteljske medicine oboljele od gripe Zavodu prijavljuju naknadno, a veliki broj oboljelih se ni ne javlja svom liječniku. No, sa sigurnošću može reći kako je pravi val epidemije krenuo, i to ranije nego proteklih godina.

‘Ove godine imamo u cirkulaciji onaj famozni svinjski H1N1 virus koji se pojavio 2008. i 2009. godine i koji je proteklih nekoliko godina cirkulirao skupa s drugim virusima. No, ove godine u našoj županiji, a tako i na području Cetinske krajine potpuno nam je prevladao taj podtip virusa A, taj pandemijski virus koji nažalost izaziva i komplikacije, a najčešće je to upala pluća’, kazala je Nonković.

Dr. Nonković ističe kako, prema svim pokazateljima, imaju saznanja da će ova sezona gripe biti ozbiljnija nego posljednje dvije godine i da će broj oboljelih biti puno veći. Građanima je poručila da peru ruke što češće jer na taj način preveniramo niz zaraznih bolesti, a onima koje gripa ipak zahvati, preporučila je:

‘Preporuka je da svatko tko ima simptome gripe, a lako će ih prepoznati jer je gripa bolest koja ide naglo s lošim općim stanjem, s visokom temperaturom, bolovima u kostima i mišićima, da obavezno odleži nekoliko dana kod kuće, da miruje dokle god ima povišenu temperaturu. Nema potrebe odmah žuriti u liječnika ukoliko to nije ništa komplicirano s nekakvim drugim bolestima. Snižavati temperaturu, nipošto ne uzimati antibiotike jer oni liječe bakterijske infekcije, a ne virusne. Nakon što sama bolest završi, sačekati još nekoliko dana, oporavit se, dati dijelu mogućnost da kompletno ozdravi i tek onda doći na svoje radno mjesto ili poslati dijete u školu’, naglasila je dr. Nonković.

Print Friendly
Facebook
Na vrh