‘Neželjena baština’ u Galeriji Sikirica

Autor/ica
Objavljeno: 2 listopad, 2019
Nezenljana bastina fb event

Sutra, 03. listopada se nastavlja program ‘Jesenjarenja’ u Galeriji Sikirica. U suradnji s udrugom Sinjski kulturni pokret publici će biti prikazan nagrađivani dugometražni film ‘Neželjena baština’, redateljice Irene Škorić.

Film ‘Neželjena baština’ tematizira sudbinu umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i neposredno progovara o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti. Od 1945. do 1990, u Jugoslaviji je podignuto na tisuće spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi i pobjedi nad fašizmom, da bi nakon ratne traume devedesetih većina spomenika bila sustavno uništavana i degradirana od strane novih nacionalnih političkih režima. Prema procjenama struke, u Hrvatskoj je uništeno gotovo 3 000 spomenika, a neki od njih spadali su u sam vrh europske umjetnosti 20. stoljeća.

‘Neželjena baština’ prvi je hrvatski film prikazan u Europskom parlamentu. Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio’ Verona video festivalu u Veroni, Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu u Perastu, i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu 2016. godine. Hrvatsku premijeru doživio je 2017. godine na ZagrebDoxu. Početak prikazivanja najavljen je za 19 sati.

Print Friendly
Facebook
Na vrh