Nikola Vučković o plinofikaciji Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 4 prosinac, 2018

U okviru aktualnog sata 18. sjednice sinjskog Gradskog vijeća SDP-ov vijećnik Nikola Vučković gradonačelnici Kristini Križanac postavio je pitanje koje se odnosilo na projekt plinofikacije Sinja.

Podsjetio je da je Splitsko-dalmatinska županija projekt plinofikacije ocijenila kao jedan od prioritetnih razvojnih projekata te da se njegova realizacija provodi u fazama. Istaknuo je kako je Grad Split već u poodmakloj fazi izgradnje plinske mreže po naseljima.

Gradonačelnicu Križanac je pitao koliko je do sada imala kontakata s nadležnim tijelima iz županije, države i ugovornim koncesionarom – tvrtkom EVN AG na temu plinofikacije te što je sve do sada poduzela po pitanju plinofikacije Sinja.

‘Ovo je prva faza koja se provodi. Kada bude druga faza, onda ću vam dati cijeli pregled svega, zašto ili zašto ne plinofikacija grada Sinja’, odgovorila je gradonačelnica Križanac.

Vijećnik Vučković nije bio zadovoljan odgovorom te je zamolio gradonačelnicu da mu odgovor dostavi i u pisanom obliku. Istaknuo je kako Županija SD ovaj projekt provodi na cijelom svom području te kako je potrebno stvoriti preduvjete za provedbu plinofikacije i na području grada Sinj. Smatra kako je potrebno predvidjeti lokaciju plinske stanice, no Sinj u svemu tome, tvrdi, zaostaje. Podsjetio je kako je Ugovor o koncesiji između Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke EVN AG potpisan još u prosincu 2009. godine, no da njime nije pokriveno područje Grada Sinja, jer Grad Sinj nije iskazao interes za plinofikaciju. Vučković je dodao kako Grad Sinj treba pripremiti i raspisati natječaj za koncesiju na svom području. Također je istaknuo kako su predstavnicima Grada Sinja svojevremeno uručene studije plinskog sustava, kojima je obuhvaćeno svih 14 naselja, s 25 tisuća stanovnika, odnosno 7,5 tisuća kućanstava. Te studije su sastavljena u četiri dijela: analiza potrošnje, potrebe za plinom do 2030, izrada idejnog projekta i ekonomsko-financijska analiza.

Vučković je naveo i pozitivne učinke projekta plinofikacije za građane Sinja, a to su smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje troškova režija. Prema njegovim riječima, višestruku korist od ovakvog jednog alternativnog izvora energije imao bi i Grad Sinj, kojem bi ovaj projekt omogućio dodatne mogućnosti razvoja, osobito gospodarstva.

Print Friendly
Facebook
Na vrh