fruhwald
otvorena vrata

Nove tehnologije zakucale na vrata Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 17 rujna, 2014
fzs_trecidan7

Izvor: Organizacijski odbor festivala znanosti Sinj 2014. / Foto: Krešimir Tiganj

Treći dan 5. Festivala znanosti u Sinju vodeći stručnjaci s međunarodnom reputacijom prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky, jedna od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica sa Humboldt sveučilišta u Berlinu, dr. Mile Ivanda, znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković i Silvio Hrabar, sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilista u Zagrebu, približili su moderne tehnologije posjetiteljima Festivala.

Fokus su bili novi materijali i nanotehnologija i njihov potencijal za nova znanstvena i tehnološka dostignuća. Prof. Ivanda se osvrnuo na potencijal Hrvatske u ovom području i kritizirao činjenicu da je u posljednjih nekoliko godina zaustavljena inicijativa koja je pokrenuta od strane Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku i Sveučilista u Zagrebu o izgradnji modernog centra u Zagrebu, u kojem bi se obavljala moderna istraživanja važna kako za znanost tako i gospodarstvo. Izgradnja centra bila bi financirana iz strukturnih fondova.

Prof. Bonačić Koutecky podijelila je sa slušateljima najnovije rezultate svojih istraživanja, ali je i prezentirala ideju da razvije centar za istraživanje novih tehnologija na Sveučilistu u Splitu.

Prof. Hrabar, vrhunski stručnjak koji radi i za američku vojsku u području metamaterijala održao je predavanje koje je, po reakciji mladih u dvorani, za pamćenje.

Na okruglom stolu koji se bavio mogućnostima da znanost pokrene inovacije i gospodarstvo, a koji je moderirala dr. sc. Danica Ramljak, ekspert Svjetske Banke za znanost i inovacije, govorili su dr. sc. Hrvoje Meštrić, koji se osvrnuo na nedostatke i potencijale hrvatskog inovacijskog sustava i pokazao primjere nekoliko uspješnih start up tvrtki u Hrvatskoj u području visokih tehnologija, te Mladen Kostic, direktor Intera tehnološkog parka iz Mostara, koji je prezentirao koncept kojim INTERA uspostavlja i pokreće inovacijske procese u BIH. Prisutni građani Sinja i svi sudionici Festivala bili su impresionirani činjenicom da Mostar ima ovako moderan tehnološki centar kakvoga trenutno nema u Hrvatskoj. U zaključku, sudionici okruglog stola ukazali su na mogućnost da Sinj, zbog blizine Sveučilista u Splitu, može potencijalno razviti sličan centar.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh