Obilježena 74. godišnjica strijeljanja pripadnika Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda

Autor/ica
Objavljeno: 26 kolovoza, 2015

rudusa_obljetnica01
U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Sinja i Splita danas je obilježena 74. obljetnice formiranja i strijeljanja pripadnika Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda.

Program obilježavanja počeo je jutros polaganjem vijenaca na Spomen ploču na splitskim Plokitama, na mjestu gdje je formiran Prvi splitski partizanski odred. Potom su članovi Sekcije mladih antifašista položili vijence na mjestu borbe i pogibije pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda u Košutama. Središnji dio obilježavanja obljetnice upriličen je kod spomenika streljanim pripadinicima Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda u Ruduši.

Nakon ‘Lijepe naše’ i minute šutnje za poginule partizane, branitelje iz Domovinskog rata i za preminulog gradonačelnika Sinja Ivicu Glavana, na spomen obilježje 23, streljanih položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili izaslanstva gradova Sinja i Splita, predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Sinja, Splita, Solina, Makarskog primorja, Trogira, predstavnici splitskog SDP-a, SRP-a te predstavnici RNK Split i obitelji poginulih.

rudusa_obljetnica03

Kao i proteklih godina, komemoraciji su nazočili i mlađi uzrasti RNK Split, na čelu s počasnim predsjednikom kluba Žarkom Mihaljevićem.

Kod spomenen obilježja u Ruduši okupljenima se obratio predsjednik UABA CK Sinj Stipan Samardžić, koji je u svom govoru podsjetio na događaj od prije 74 godine.

‘Ti mladići, prije sedam deseteljeća, krenuli su u borbu s jednim jedinim ciljem, a to je borba protiv onih koji su napali njihovu zemlju. Oni su junaci, jer su tada riskirajući svoje mlade živote krenuli u neizvjesnost, krenuli su za slobodu.’

Samardžić je istaknuo i da u Hrvatskoj sada vlada oblik pokušaja revizije antifašističkog pokreta, što nije dobro, jer je to vrijeme povjesno za hrvatski narod koji se prvi organizirano u Europu suprostavio fašizmu.

‘Ukoliko budemo revidirali i uporno pokušavali promjeniti prošlost od prije sedam desetljeća može nam se dogoditi da u budućnosti revidiramo i Domovinski rat, a to ne smijemo nikako dozvoliti, jer to je svijetla točka naše novije prošlosti. Tada su naši branitelji časno se borili protiv jednog novog oblika fašizma i pobijedili ga kako bi mi imali slobodnu Hrvatsku’, kazao je Stipan Samardžić.

U ime Grada Sinja okupljenima se potom obratio i sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin izrazivši dobrodošlicu svima koji su došli u Sinj kako bi odali počast onima koji su dali svoje nevine živote za slobodu.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i počasni predsjednik RNK Splita Žarko Mihaljević koji je kazao kako će ovaj nogometni klub uvijek i vjerno štovati i sjećati se mladića koji su iz dresova RNK Splita otišli se boriti za slobodu.

Pozdravne riječi okupljenima u ime mladih antifašista Splita uputio je Nebojša Visković.

Na ovoj komemoraciji nazočio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je kazao kako se moraju poštivati povjesne činjenice, a jedna je od tih je antifašistička borba. Baldasar je podsjetio i da su spomenici koji svjedoče o tom vremenu mahom uništeni, te da su cjeloviti ostali samo ovaj u Sinju i jedan u Splitu. U svom govoru splitski gradonačelnik osvrnuo se na potrebu da Grad Split dobije ulicu ili spomen park u čast prvih splitskih partizana, naglašavajući kako bi se možda mogao naći kompromis među splitskim vjećnicima. Predložio je da taj naziv bude ‘Prvi splitski odred’, što su okupljeni primili s negodovanjem, predlažući da naziv ulice bude ‘Prvi splitski partizanski odred’. Baldasar je kazao kako se i on zalaže za taj naziv, ali da za to nema većinu u gradskom vijeću.

Prigodno je u sjećanje na poginulu 23-tojicu pjesmu Jure Kaštelana kazivala Zorica Grubišić, članica mladih antifašista Splita, a moderator komemoracije bio je Vitomir Perić.

rudusa_obljetnica02

ferata@ferata.hr
0997370409