miro bulj
sdp

Održan drugi dan 7. Festivala znanosti

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2016

Tekst: Mislav Cvitković

Drugi dan Festivala znanosti – Sinj počeo je radionicom iz kemije za djecu u OŠ Marka Marulića u 7. c. razredu u režiji našeg poznatog popularizatora kemije Tomislava Portade s Instituta Ruđer Bošković.

Zanimljive boje u pokusima i niz učeničkih pitanja nastavio se i u njegovoj radionici za srednje škole, koja je održana u Gimnaziji Dinka Šimunovića u 4. b. I 4. c. razredu. Hrvoje Buljan je u 3. razredu Opće gimnazije pričao o titranjima u fizici i u životu, a 5. sat je u istoj gimnaziji akademik Igor Rudan drugašima održao predavanje o vrijednosti informacije u znanosti te Silvije Domazet, fizičar sinjskih korijena s Instituta Ruđer Bošković, o gravitacijskim valovima.

U večernjem dijelu programa u Alkarskim dvorima Hrvoje Buljan je publici pričao o novoj sintetičkoj (umjetnoj) kvantnoj tvari koja ima fizički zanimljiva svojstva i veliku mogućnost za razne primjene, dok je Tomislav Portada kroz predavanje o homeopatiji iz perspektive kemičara pokazao zašto kemičari homeopatiju smatraju potpuno znanstveno neutemeljenom. Silvije Domazet pričao je o otkriću i značenju gravitacijskih valova, za koje je prošle godine dobivena Nobelova nagrada iz fizike.

Nakon tri predavanja prikazan je dokumentrani film Antonia Šibera “Sfere unutar sfera”. Antonio Šiber svoje je gostovanje na Festivalu nastavio u Znanstvenom kafiću gdje je odgovarao na niz pitanja zainteresiranih sugrađana do kasnih sati.

Treći dan Festivala dr. sc. Antonio Šiber održat će predavanje “Kraj znanosti? Kraj Svijeta?”, a prof. dr. sc. Ana Marušić objasnit će kako i zašto znanstvenici komuniciraju znanstvenim člancima. Na okruglom stolu nakon toga prof. dr. sc. Neven Sesardić, prof. dr. sc. Ana Marušić i dr. sc. Boris Kožnjak raspravljat će o etici i znanosti te o etičkom opravdanju znanosti.

Fotogalerija (Krolo photography)

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh