Održan okrugli stol ‘Oblici potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju’

Autor/ica
Objavljeno: 14 lipanj, 2018
????????????????????????????????????

Centar za ruralni razvoj CERURA HR u okviru provedbe projekta ‘Ruke pomoći u Cetinskoj krajini’ u utorak, 12. lipnja u Alkarskim dvorima održao je okrugli stol na temu ‘Oblici potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju’.

Na okruglom stolu je predstavnica Centra za socijalnu skrb Sinj Tanja Radan predstavila zakonske propise koji reguliraju socijalne usluge, mjere i programe namijenjene sprječavanju, prepoznavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji te poboljšanju kvalitete njihovog života u zajednici.

Luciana Matković ispred patronažne službe iznijela je svoja iskustva u radu pružajući zdrastvenu njegu u kući za starije i nemoćne. Predstavnik obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe Libertas, Matko Kasalo predstavio je usluge koje dom pruža te s prisutnima podijelio svoja iskustva u radu. Miško Kerekeš u ime Gradskog društva Crvenog križa Sinj predstavio je aktivnosti skrbi i brige o posebno ugroženim kategorijama stanovništva koje je Crveni križ provodio. Potom je predstavnica Udruge za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma Snježanka Jadrijević predstavila aktivnosti udruge u osnaživanju civilnog društva, aktivnom uključivanju građana, boljom kvalitetom življenja građana, poboljšanju zdravlju i zaštiti ranjivih skupina. Također, predstavila je projekt ‘Treća dob – u sridu!’ kojem je cilj prevencija siromaštva i socijalne isključenosti starijih osoba. Za kraj okruglog stola, predstavnik Centra za ruralni razvoj CERURA HR, Stipe Efendić predstavio je program zapošljavanja žena iz projekta ‘Ruke pomoći u Cetinskoj krajini’ objasnivši prisutnima što će žene iz projekta konkretno raditi te je ovom prigodom najavio i početak kampanje prema krajnjim korisnicima projekta.

Zajednička poruka okruglog stola je da starije osobe trebaju imati kvalitetan i dostojanstven život, uključiti se u aktivnosti zajednice, izbjeći segregaciju i dostojanstveno živjeti do kraja života u poznatom okruženju. Kako bi to ostvarili potrebna je sinergija javnih ustanova, JLS-a, udruga, obitelji i drugih dionika.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Caritasa, Udruge umirovljenika Sinja te predstavnici lokalnih vlasti i zainteresirani građani.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Print Friendly
Facebook
Na vrh