Održan susret svećenika Cetinskog dekanata

Autor/ica
Objavljeno: 15 ožujak, 2018
susret_svecenika1

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

Susret svećenika Cetinskog dekanata održan je u srijedu, 14. ožujka u Župi sv. Mihovila u Trilju.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio prof. dr. sc. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Govoreći o Božjoj ljubavi prema čovjeku, prevoditelj slavlja je naglasio da se vrhunac te ljubavi očitovao u snazi križa. Nakon euharistijskog slavlja don Stipe Ljubas, dekan i triljski župnik, predvodio je molitvu odrješenja za sve preminule svećenike, redovnike i redovnice koji su vršili službu u ovom dekanatu.

Na radnom dijelu susreta don Mladen Parlov je u Godini majčinstva i priprave za Treći nacionalni susret obitelji, koji će se održati u Solinu 15. i 16. rujna, svećenicima održao predavanje ‘Kriza majčinstva’. Susret je moderirao dekan don Stipe Ljubas. Predavač je u prvom dijelu predavanja analizirao sve uzroke koji su pridonijeli ovoj krizi. Govoreći o biblijskom poimanju majčinstva, naglasio je kako knjiga Postanka na najljepši način opisuje da je čovjek stvoren od Boga kao muško i žensko. Muž i žena odražavaju puninu, stvoreni su da prenose život. Zato Biblija na više mjesta govori da je žena nositeljica života. Iako je sagriješila prva žena – Eva, Bog i dalje po ženi – Blaženoj Djevici Mariji želi spasiti svijet. Nju je Bog predodredio da bude majka Božja, ona je posrednica u djelu otkupljenja. Upravo Marijino majčinstvo na najljepši način nam pokazuje kako je Bog blagoslovio svako majčinstvo, naglasio je predavač. Govoreći o ulozi svećenika u Godini majčinstva, don Mladen se poslužio slikom majke koja hrani i njeguje svoju djecu te majke koja nikada ne odbacuje već opravdava svoje dijete. To je poziv i svećeniku da pronađe nove duhovne metode kojima će hraniti svoje vjernike te da nikada ne odbacuje, već da moli za povjereno mu stado, zaključio je don Mladen.

Nakon don Mladenova predavanja uslijedila je rasprava u kojoj se osvrnulo i na društveno stanje te namjeru Vlade RH da ratificira Istanbulsku konvenciju. U raspravi je naglašeno da država štiti žrtve protiv bilo kakvog oblika nasilja koje je kršćanima neprihvatljivo i suprotno je Kristovu učenju i crkvenomu nauku. Svećenici Cetinskog dekanata su istakli da se jasno i nedvosmisleno protive ratifikaciji spomenute konvencije, jer se na taj način na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Zaključeno je da se vjernike upozna s ‘Porukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije o školskom obrazovanju, obitelji u zakonskim odredbama i Istanbulskoj konvenciji’.

Nakon rasprave fra Antonio Mravak, predstavnik Cetinskog dekanata na 7. Pastoralnom-katehetskom kolokviju za svećenike, koji je održan u Zagrebu 6. i 7. ožujka, izvjestio je o radu Kolokvija i njegovim zaključcima.

Na završetku riječi zahvale je uputio dekan don Stipe Ljubas, zaželivši svima sretan i blagoslovljen Uskrs.

susret_svecenika2
Print Friendly
Facebook
Na vrh