svabo

Održana komemoracija za poginule pripadnike ‘Puma’

Autor/ica
Objavljeno: 24 lipnja, 2017
velika_duvjakusa2017_2

Na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša danas je održana komemoracija za 31 poginulim i jednim nestalim pripadnikom 7. gardijske brigade ‘Puma’ koji su stradali na Dinari tijekom Domovinskog rata, u oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske.

Komemoraciju je organizirala Udruga veterana 7. gardijske brigade u suradnji s ministarstvima obrane i hrvatskih branitelja te planinarskom udrugom ‘Dinaridi’ i HGSS-om. Na spomenik poginulim pripadnicima ‘Puma’ vijence su položili izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Zdravo Jakup, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja državni tajnik Ivica Vukić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić s gradonačelnikom Vrlike Jurom Plazonićem, izaslanstva gradova Sinj i Bjelovar te rodbina, prijatelji i suborci stradalih ‘Puma’. Misno slavlje predvodili su policijski kapelani velečasni Ozren Bizek i velečasni Ivica Horvat.

Predsjednik udruge vetarana ‘Puma’ Robert Puja podsjetio je da je ta slavna postrojba stigla na dinarsku bojišnicu krajem 1994. godine te su njeni pripadnici sudjelovali u operacijama Zima’94, Skok 1, Ljeto’95 i Oluji gdje su rame uz rame s 4. gardijskom i 126. brigadom vodili bitke za oslobađanje Dinare, šireg prostora Livanjskog polja s Grahovom, a kruna je bila oslobađanje Knina. U tim bitkama poginuo je 31 pripadnik ‘Puma’, a jedan se još uvijek vodi nestalim.

Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakup u ulozi izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović apelirao je da se ponovno pokrene pobjednički duh zajedništva koji je krasio Hrvatsku u vrijeme njenog stvaranja i borbe za oslobođenje.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh