Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 12 kolovoz, 2017

svecana_sjednica_sinj_naslovna

Povodom Dana Grada Sinja, koji se slavi na blagdan Velike Gospe, sinoć je u hotelu Alkar održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja.

Uoči same sjednice izaslanstva Grada, te predstavnici javnog, društvenog i političkog života zapalili su svijeće i položili vijence kod Središnjeg križa na groblju Sv. Frane i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Izaslanstvo Grada Sinja položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima pokojnih gradonačelnika Ivice Glavana na groblju Sv. Roka u Udovičićima i na grobu bivšeg gradonačelnika Nikole Tomaševića u Brnazama.

Sinjskoj svečanosti nazočili su saborski zastupnici Miro Bulj i Ivan Šipić, dožupan Luka Brčić, načelnici i gradonačelnici s područja cetinskog kraja, izaslanstva Zagreba, Splita, Trogira, Solina, Općine Dugopolje, te čelnici Gruda, Posušja i Tomislavgrada.

Svečanoj sjednici su nazočili i zapovjednik vojarne 126. brigade puk. Alen Ković, načelnik PUSD Slobodan Marendić, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, izaslanstvo VAD-a na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem, slavodobitnik 302. Alke Alen Poljak i njegov alkarski momak Josip Vučić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ostale osobe iz javnog i društvenog života Sinja i cetinskog kraja.

Na početku svečane sjednice nazočne je prigodno pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić istaknuvši kako je nedavno konstituirano Vijeće odradilo tri sjednice.

Donijeli smo izmjenu i dopunu Prostornog plana, to je preduvjet za nastavak projekta aglomeracije koji je vrijedan više od 200 milijuna kuna i od velikog je značaja za grad Sinj. Donijeli smo i proračun koji će bez obzira na određene kontroverze stabilizirati Grad Sinj i omogućiti nam da idemo naprijed i da u konačnici, nadam se do sredine sljedeće godine, realiziramo i projekt Sinj u sridu. I konačno, još jedna stvar koja je znakovita, to je način na koji smo donijeli odluku o javnim priznanjima – jednoglasno’, kazao je Joško Kontić čestitavši svima Dan Grada i blagdan Velike Gospe, a na poseban način slavodobitniku ovogodišnje Alke i njegovom alkarskom momku.

Govor predsjednika Gradskog vijeća Grada Sinja Joška Kontića poslušajte OVDJE.

U ime čelnika gradova i općina s područja Cetinske krajine prigodne riječi uputio je gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik Ivan Šipić, a u ime nazočnih čelnika Gruda, Posušja i Tomislavgrada okupljenima je pozdravne riječi uputio načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

U svom govoru u ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, čestitku za blagdan Velike Gospe i Dan Grada uputio je dožupan Luka Brčić, te je istaknuo kako će Županija kao i do sada, i s još većim angažmanom, pratiti i pomagati sve sinjske i cetinske razvojne projekte.

Ovom prigodom Brčić je podsjetio kako je Županija u proteklom razdoblju financijski značajno pomogla školama u Lučanima i Brnazama, sada je aplicirala sredstva za energetsku učinkovitost gdje dosta sredstava ide za sinjske škole, kao i udio Županije u druge projekte kao što su aglomeracija, ulaganje u poboljšanje zdravstvenih usluga i sadržaja, te nastavak pomoći raznim udrugama i ustanovama svih vrsta podsjetivši kako je Županija u protekloj 2016. godini za sve oblike aktivnosti takvih subjekata na sinjskom području izdvojila 2 milijuna i 149 tisuća kuna.

Riječi dobrodošlice okupljenima na svečanoj sjednici, uz poziv za sudjelovanje u slavlju blagdana Velike Gospe, uputio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

U svom govoru gradonačelnica Kristina Križanac zahvalila je svima koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj svečani trenutak. Govoreći o zadaćama koje stoje pred novoizabranom izvršnom vlašću i izabranima u predstavničko tijelo gradonačelnica Križanac je kazala:

Nakon lokalnih izbora nastavljamo s projektima koji obećavaju bolju perspektivu i razvoj grada što ćemo raditi na najbolji mogući način, te ovom prilikom želim istaknuti da je dobrobit građana Sinja jedini cilj i obveza svih nas izabranih u predstavničko tijelo Grada Sinja i izvršnu vlast. Sve prijepore koji se eventualno pojave i sva naša različitost u viđenju razvojne problematike Sinja, ne smije biti kočnica u nalaženju najboljih rješenja za naš grad.

Cijeli govor gradonačelnice Kristine Križanac poslušajte OVDJE.

Gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić uručili su ovogodišnje nagrade Grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Nagradu za životno djelo dobio je fra Eugen Poljak za sveukupan svećenički, duhovni – karitativni rad u svim životnim situacijama, pružanje nesebične pomoći potrebitima, organizaciju brojnih crkvenih i kulturnih aktivnosti, obogaćivanje duhovnog i društvenog života tijekom službe i aktivnosti na izgradnji crkve za žitelje Čitluka i Jasenskog.

Hana Breko Kustura, doktorica muzikologijske znanosti u zvanju izvanrednog sveučilišnog profesora, dobila je Osobnu nagradu za izniman doprinos u području muzikologije i trajnu povezanost s rodnim Sinjem kroz istraživanje franjevačke glazbene baštine Splitske provincije i istraživanje uloge glazbe u Sinjskoj alki.

Osobnu nagradu dobio je i Andrija Hrgović, alkar i profesionalni instruktor jahanja u KK Zagreb za vrhunske uspjehe u konjičkim sportovima za koje je primio brojne nagrade u zemlji i inozemstvu i tako na najbolji mogući način promovirao Grad Sinj i cetinski kraj. U njegovo ime nagradu je primila njegova majka Dragica Hrgović.

Osobnu nagradu grada dobio je i Jozo Vuković zbog plemenitog i nadasve humanog čina – 101. darivanja krvi te dugogodišnjeg volonterskog rada i nesebičnog davanja samog sebe kako bi pomogao onima kojima je to najpotrebnije.

Kolektivnu nagradu dobila je Krnjevalska udruga ‘Didi s kamešnice’ s Gljeva za izvornost, očuvanje običaja, kulturne baštine, brojne nastupe diljem zemlje i inozemstva, sudjelovanje u mnogim humanitarnim akcijama čime su na najbolji mogući način promovirali Sinjsku kulturnu baštinu i običaje ovog kraja, zbog čega su i uvršteni u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske pod zaštitom Ministarstva kulture.

Ovogodišnja kolektivna nagrada dodijeljena je i Biciklističkom klubu ‘Vlaji’ Sinj za izniman doprinos u promicanju i omasovljavanju biciklističkog sporta u Sinju, za promoviranje zdravog i sportskog življenja te turističkih potencijala grada Sinja, posebno putem biciklističkog hodočašća ‘Gospinim putem od Rame do Sinja’.

U ime nagrađenih zahvalio se fra Eugen Poljak.

Hvala svima koji su prepoznali i vrednovali moj pedesetogodišnji svećenički rad, pa i na materijalnom polju, a onaj duhovni, često nevidljivi, ljudskim mjerilima neprocjenjiv, taj ću dio prepustiti pravednom ne nepodmitljivom sucu. Neka ovaj mali doprinos sviju nas nagrađenih doprinese boljem i sretnijem životu svih žitelja cetinskog kraja.

Zahvalu fra Eugena Poljaka poslušajte OVDJE.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Sinj, klapa KUD-a Vrilo Obrovac Sinjski, flautistica Barbara Mikulić, a u svojim odorama sinjsku slavljeničku večer uveličale su Sinjske mažoretkinje i članice KUD-a Sinj. Moderatorica svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja bila je Darija Pavić.

Facebook