miro bulj
sdp

Održano predavanje o ljekovitosti gljiva

Autor/ica
Objavljeno: 25 svibnja, 2014
gljive01

Izvor: www.srma.hr

U dvorani Gospe Sinjske u Sinju u subotu 24. svibnja 2014.g. održano je edukativno predavanje na temu ‘Gljive u održavanju zdravlja i u liječenju’.

Predavanje je održao prof.dr.sci. Mislav Jurin, dr.med. iz Zagreba koji je govorio o znanstvenim istraživanjima ljekovitosti gljiva koje provodi skupa sa svojim kolegama znanstvenicima. Ukazao je na veliku ljekovitost gljiva, ali i činjenicu da se o gljivama ne uči ni u školama ni na fakultetima, te je to područje primjene gljiva u medicinsko terapijske svrhe još nedovoljno istraženo. Iako ljekovite, gljive mogu imati specifične učinke, te je kod njihove primjene potrebno poznavanje specifičnih svojstava pojedinih vrsta, jer neke od njih su ljekovite, ali u velikim dozama mogu imati drugačiji učinak.

U ime Gljivarske Udruge Sunčanica Sinj prisutne je pozdravio Branko Šego, predsjednik koji je istakao da 15godišnji rad udruge svjedoči o velikom interesu za gljive ne samo stanovnika Cetinske krajine već i cijele Županije splitsko-dalmatinske u kojoj je to jedina gljivarska udruga. G. Šego i Stipe Gabrić, inicijator ovog predavanja pripremili su i izložbu ljekovitih gljiva na kojoj su se našle shiitake gljive iz uzgoja, lisičarke, judino uho…

 

Petar Alebić i Stipe Gabrić, članovi Gljivarske udruge Sunčanica iz Sinja i uzgajivači ljegovitih gljiva govori su o uzgoju gljiva, pripremi supstrata i uvjetima u kojima se ljekovite gljive mogu uzgajati što je prisutne najviše i zanimalo.

 

Na kraju su posjetitelji razgledali izložbu gljiva, u izravnom razgovoru se upoznali s raznim vrstama, te imali priliku i kušati svježu shiitake gljivu koju na dalekom istoku smatraju jednom od najljekovitijih gljiva i često je koriste u liječenju, ali i u svakodnevnoj prehrani.

 

Organizatori predavanja su bili Udruga Srma, Gljivarska Udruga Sunčanica Sinj i www.dr-fungus.com.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh