OGŠ Jakova Gotovca Sinj obilježava 60. obljetnicu rada

Autor/ica
Objavljeno: 10 listopad, 2018

Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca Sinj ove godine obilježava 60. obljetnicu rada.

Glazbena škola u Sinju s radom je počela 14. listopada 1958. godine pod imenom ‘Ante Acalija’, a djelovala je u Palači Tripalo sve do 1991. godine, kada prelazi u potkrovlje franjevačke zgrade na Alkarskom trkalištu. Godine 1992. mijenja naziv u OGŠ ‘Jakova Gotovca’.

Prije 10 godina, u prigodi proslave 50. obljetnice glazbenog školstva u gradu Sinju, izdana je njena prva monografija ‘Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca Sinj – Oris povijesti (1958.-2008.)’, čija je autorica muzikologinja doc. dr. sc. Hana Breko Kustura, bivša učenica škole.

U posljednjih 10 godina OGŠ Jakova Gotovca je, uz Područno odjeljenje Otok otvorila i Područno odjeljenje u Trilju i trenutno broji oko 240 učenika. Povećanjem broja učenika, javila se i potreba povećanja broja zaposlenika, tako da škola sada ima 29 zaposlenika.

Gostujući u programu Hit radija, ravnateljica prof. Dobrila Veršić istaknula je kako brojni učenici OGŠ Jakova Gotovca tijekom svog školovanja ostvaruju zapažene rezultate na državnim i regionalnim natjecanjima, a mnogi od njih, nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja, i dalje uspješno nastavljaju svoje glazbeno obrazovanje.

‘Iako su uvjeti rada bili otežani, a takvi su i sada, imali smo i imamo divnih učenika. Neki od naših bivših učenika danas su profesori naše škole i veseli me što nam se vraćaju. Naravno, drugi su svoje karijere nastavili izvan Sinja, u Zagrebu ili negdje drugdje’, kazala je ravnateljica Dobrila Veršić.

Sinjska Glazbena škola, poslije splitske, najstarije je glazbena škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Unatoč tome i brojnim uspješnim učenicima, Sinj još uvijek nema srednju glazbenu školu. Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za otvaranje srednje glazbene škole u Sinju, koja na žalost nije zaživjela, no ravnateljica Veršić kaže kako vjeruje da bi se taj projekt u skoroj budućnosti mogao realizirati.

U okviru obilježavanja 60. obljetnice rada OGŠ Jakova Gotovca Sinj bit će održana dva koncerta. Sutra, 11. listopada koncert će održati sadašnji učenici škole, a u petak, 12. listopada bivši učenici, među kojima su profesori i studenti glazbe te učenici srednjih glazbenih škola. Oba koncerta počet će u 19,30 sati.

Program koncerta učenika OGŠ Jakova Gotovca Sinj

Program koncerta bivših učenika OGŠ Jakova Gotovca Sinja

Print Friendly
Facebook
Na vrh