Otkrivena ‘Kubura 1716.’

Autor/ica
Objavljeno: 30 prosinca, 2016
kubura_8

Foto: AB Foto

Brončana kubura akademskog kipara Kažimira Hraste, koja je nastala na likovnoj koloniji Galerije Plamenac, postavljena je ispred Alkarskih dvora.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Viteškog alkarskog društva, Grada Sinja, Općine Hrvace, Općine Otok te brojni drugi ugledni građani iz svijeta kulture i umjetnosti.

Prisutne je pozdravio Milan Bešlić, umjetnički voditelj Galerije Plamenac, koji je u svom govoru istaknuo da je riječ o djelu koje se na postmodernističkim premisama referira na povijesne vrijednosti, Sinjsku alku i Veliku Gospu.

Akademski kipar Kažimir Hraste na kuburi je radio godinu dana, te ju je odlučio pokloniti Sinju, povodom 300. obljetnice čudesne pobjede Sinjana nad Osmanlijama.

‘Kubura je nastala za vrijeme kiparske, odnosno likovne radionice, koju je organizirala galerija Plamenac 2014. godine. Ja sam htio napraviti nešto, ali da to nešto bude uvećano. Došao sam na ideju da napravim kuburu i to ne cijelu nego jedan dio. Napravio sam središnji, najzanimljiviji dio, a ostatak kao da je uronjena u zemlju. Želio sam na neki način prikazati tu arheologiju oružja. Kad sam ju radio privukla me njena funkcija tj., ubojitost. Ali ti njeni funkcionalni dijelovi estetski su napravljeni kao umjetničko djelo’, kazao je Hraste.

Kubura, nazvana ‘Kubura 1716.’,  duga je 3,6 metara i široka pola metra, te je 10 puta veća od originalne kubure koja je pronađena na sinjskoj tvrđavi.

‘Ova kubura je zapravo još jedan pečat naše povijesti i zaista je predivno što smo to uspjeli napraviti u 300-toj godini kunjenja slike naše Čudotvorne Gospe Sinjske. Ona jako puno znači za sve nas, za naš grad jer će u budućnosti predstavljati važnu kariku u našoj turističkoj ponudi’, kazala je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Kuburu su svečano otkrili Autor Kažimir Hraste, gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednik VAD-a Stipe Jukić, dok su Sinjske mažoretkinje uveličale svečanost.

‘Nama je izuzetno drago što smo povodom završetka proslave 300-e godišnjice Sinjske alke i krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske dobili vrijedan kulturni spomenik ispred Alkarskih dvora. To je pokazatelj da su i Alka i Velika Gospa inspiracija našim umjetnicima i nadam se da će kubura svojom simbolikom obilježiti ovo područje’, kazao je Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

Fotogalerija (AB Foto)

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh