OTOK: Predstavljena Poljoprivredna zadruga Seljačka brazda

Autor/ica
Objavljeno: 11 kolovoz, 2018
zadruga_otok01

Na tržnici u Otoku jutros je predstavljena Poljoprivredna zadruga Seljačka brazda koja za cilj ima omogućiti svim stanovnicima s područja Općine Otok prodaju viška svojih proizvoda.

Na predstavljanju zadruge sudjelovao je cijeli niz lokalnih poljoprivrednika i OPG-ova koji su prezentirali svoje proizvode.

Na početku se okupljenima obratio Ivan Tadić, kao jedan od zadrugara, koji je objasnio iz kojih razloga je osnovana zadruga i na koji način će funkcionirati.

‘Zadrugarstvo u Hrvatskoj nije dovoljno rašireno, a ono u svijetu postaje glavni nositelji proizvodnje, ima snažnu pregovaračku poziciju prema trgovcima i nositelji su razvoja gospodarstva brojnih zemalja. Osnovna karakteristika zadruga je što njeni članovi kroz poslovanje zadruge ostvaruju svoje zajedničke ekonomske interese i istovremeno razvijaju i zadovoljavaju svoje društvene interese jačajući lokalnu zajednicu’, kazao je Tadić. Tadić je naveo pregovaračke prednosti koje nosi zadruga, prednosti nabave repromaterijala, prerade i prodaje, konkurentnosti, knjigovodstva i drugih popratnih poslova. Istaknuo je kako je zadruga izvanredno sredstvo za borbu protiv sive ekonomije, jer omogućuje malim ljudima sasvim legalnu prodaju proizvoda bez da su zaposleni u zadruzi.

zadruga_otok03

Najviše tijelo zadruge je Skupština koju čine svi zadrugari, odnosno svi članovi zadruge. Svaki od njih ima jedan glas i odluke se donose na demokratski način.

Podršku osnivanju zadruge Seljačka brazda su dali predsjednik općinskog vijeća Otoka Ivan Jukić i zamjenik načelnika Općine Otok Nediljko Laco, koji je naveo važnost kupovine domaćih proizvoda i pomoći domaćim proizvođačima, kao i poznati hrvatski književnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić Šutra, koji je recitacijom stihova pjesme ‘Otok na Cetini’ uljepšao program.

Za upravitelja zadruge izabran je Boženko Kulić. Zadrugari su Luka Marković, Jakov Marković, Boženko Kulić, Jozo Jukić, Josip Vladova, Stipe Katić Jurela, Ivan Tadić i Mario Bodač.

Za predsjednika Skupštine izabran je Luka Marković, a Nadzorni odbor čine Ivan Tadić, Josip Vladova i Stipe Katić Jurela.

Osnivači ističu kako je zadruga nestranačka te da su svi OPG-ovi, poljoprivrednici i poduzeća iz okolice Općine Otok i šire dobrodošli.

‘Ovo je bio tek prvi korak i još je mnogo posla pred zadrugom, ali nadamo se kako će ova zadruga biti ‘pun pogodak’ i kako će mnogim stanovnicima iz našeg kraja biti od velike koristi’, poručuju osnivači ističući kako bez jakog sela nema ni jake Hrvatske.

Ljetni ručak, koji je bio na tržnici, dijelit će se i na Golim brdima na Humanitarnom malonogometnom turniru za malenog Leona Markovića, a pokraj njega će se nalaziti i kutija za donacije za pomoć Leonu.

zadruga_otok05
Print Friendly
Facebook
Na vrh