fruhwald
otvorena vrata

Otvoren 6. Festival znanosti – Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 3 studenoga, 2015

Festival

Sinoć je u prepunoj dvorani Alkarskih dvora otvoren 6. Festival znanosti – Sinj koji će tijekom šest dana u Sinju okupljati poznata i priznata imena hrvatske znanosti.

Nakon što je Klapa Sinj izvela hrvatsku himnu, pristnima se pozdravnim riječima obratio i predsjednik Organizacijskog odbora 6. FZS, Mislav Cvitković, zaželivši svima dobrodošlicu. Uz brojne zahvale koje je uputio svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog Festivala tijekom godina, Cvitković se posebno zahvalio pokojnom gradonačelniku Sinja, Ivici Glavanu, na svesrdnoj i nesebičnoj potpori koju je pružao.

Također, prisutnima su se kratkim pozdravnim govorima obratili i o.d. gradonačelnika Kristina Križanac i, u ime Županije Splitsko-dalmatinske, dožupan Luka Brčić.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pa je tako izaslanik i savjetnik predsjednice za područje društvenih djelatnosti, kulture i jezika Andro Krstulović Opara, nakon kratkog pozdravnog govora, svečano otvorio Festival.

Spoj znanosti i kulture važan je pokretač društva, a Alkarski dvori idealno su mjesto za jedan takav događaj, kazao nam je izaslanik Krstulović:

‘Ova manifestacija prije svega pokazuje koliko je važno popularizirati znanost koja je oko nas. A znanost je ništa drugo nego ‘sol’ društva i jedan vrhunski segment kojeg se prečesto zaboravlja i u poplavi raznih informacija stavljen sa strane. Kada k tome još pridodamo i kulturu koja je također na margini, i kada spojimo ovo prekrasno mjesto, koje je žarište kulture i baštine, i promociju znanosti onda imamo nešto što nadilazi važnost čak Sinja i Dalmacije. Ovo je hrvatski Festival najvišeg mogućeg značaja i svojim modelom pokazuje drugim sredinama kako popularizirati znanost i kako o znanosti razgovarati na kvalificiran način razumljiv i onima koji će sutra i sami se uhvatiti ukoštac sa znanosti, koja je pokretač svega.’

Uslijedilo je predavanje akademika Daria Vretenara na temu: ‘Kako i gdje u svemiru nastaju kemijski elementi?‘, a nakon predavanja održan je okrugli stol na temu: ‘Što se događa s mozgovima? Priljev, odljev ili nešto treće?’ u kojem su sudjelovali akademik Vretenar, prof. dr. sc. Ana-Sunčana Smith i dr. sc. David Matthew Smith, prof. dr. sc. Stipan Jonjić i dr. sc. Stjepan Šterc.

Program svečanog otvaranja vodila je Magdalena Šipić, a tijekom programa Klapa Sinj otpjevala je još jednu pjesmu, a večeras sve građanke i građanke Sinja i šire očekuju nova zanimljiva predavanja. Tako će predavanje prof. dr. sc. Davora Pavune na temu ‘Izazovi pluridisciplinarne znanosti’. Predavanje će održati i prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith na temu ‘Kako raste tkivo’, prof. dr. sc. Stipan Jonjić na temu ‘Cjepiva danas – možemo li iskoristiti viruse da rade za nas’, te dr. sc. Stjepan Šterc na temu ‘Velike migracije i Hrvatska’.

Festival1
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh