Otvorena izložba ‘Tko je bila Wally Neuzil?’

Autor/ica
Objavljeno: 20 prosinac, 2017
izlozba2

Foto: Nikica Ugrin Radar / Tekst: Vitomir Perić, v.d. ravnatelja KUS-a

Sinoć je u Galeriji Galiotović svečano otvorena izložba pod nazivom ‘Tko je bila Wally Neuzil”.

Izložba je postavljena na oba kata Galerije, a sadrži reprodukcije slika i crteža svjetski poznatog slikara Egona Schielea te memorabilije kao što su pisma, izvodi iz Matičnih knjiga rođenih, fotografije i drugi predmeti koji prikazuju odnos slavnog slikara i njegove muze Wally.

Izložbu je organiziralo Kulturno umjetničko središte Sinj i austrijsko-hrvatska udruga ‘Wally Neuzil’ koja se bavi istraživanjem života i odnosa Wally i slikara Schielea.

Na otvarenju je uz v.d. ravnatelja KUS-a Vitomira Perića govorila koautorica izložbe Marija Škegro, studentica povijesti i umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, i dopredsjednica udruge ‘Wally Neuzil’ te predsjednik Udruge dr. Robert Holtzbauer koji je zahvalio na gostoprimstvu i najavio nastavk suradnje sa sinjskim kulturnim djelatnicima.

Izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, koja je naglasila kako je i ova priča o velikom svjetskom umjetniku te njegovoj muzi, koja je pokopana na sinjskom groblju Svetog Frane, još jedan doprinos kulturnoj sceni Sinja te sveukupnoj kulturno-turističkoj ponudi koju Sinj gradi kroz svoj projekt ‘Sinj u sridu’.

Prema istraživanjima koja je provela Udruga otkriveno je da je Wally Neuzil pokopana na sinjskom groblju. Grobno mjesto je nedavno uredio kamenoklesar Mario Čelik i Udruga ga namjerava uvrstiti u turističke i kulturološke mape kao destinaciju koju vrijedi posjetiti.

Wally Neuzil je u Sinj dospjela kao bolničarka Austro-ugarske vojske u vrijeme I. svjetskog rata i tu je preminula na Božić 1917.g. od posljedica bolesti šarlah. U Sinju je pokopana u grobnicu bez imena, samo s brojčanim obilježjem. Kada je prije nekoliko godina otkriveno, njeno grobno mjesto je u europskim kulturnim krugovima proglašeno izuzetnim otkrićem, pa i senzacijom. Naime, Wally Neuzil je bila ljubavnica i suradnica te inspiracija dvojici vodećih umjetnika bečke i europske moderne u prošlom stoljeću i dvojici velikana svjetske umjetnosti čija se platna danas procjenjuju u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura, Egonu Schieleu i Gustavu Klimtu.

Izložba će biti otvorena do 10. siječnja 2018. godine svakoga radnoga dana od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Print Friendly
Facebook
Na vrh