Marino Trans

Počele pripreme za 299. Sinjsku alku

Autor/ica
Objavljeno: 17 svibnja, 2014

pripreme_alkara1

Prozivkom kandidata na sinjskom Hipodromu jučer su počele pripreme za 299. Sinjsku alku.

Ispred Alkarske ergele jučer poslijepodne alkarskog vojvodu i čelništvo Viteškog alkarskog društva dočekali su alaj-čauš Ivica Filipović Grčić i njegov zamjenik Mario Šušnjara. Prije nego je izvršio prozivku, vojvoda Ante Vučić još jednom je čestita novoizabranom alaj-čaušu i njegovom zamjeniku na izboru te okupljenim kandidatima kazao:

‘Želim da ove pripreme budu kao i dosadašnjih godina. Sve zapovidi i upute od strane alaj-čauša i njegovog zamjenika moraju se izvršavati, kako bi se što bolje pripremili za ovogodišnje alkarske svečanosti. Vi ste ponos cijelog Sinja i Cetinskog kraja, kako u alkarskim tako i u onim civilnim aktivnostima’, istaknuo je između ostalog Vučić.

Vojvoda Vučić zahvalio se i dosadašnjem alaj-čaušu Tonću Bešliću na provođenju svih zajedničkih zadaća, kao i ostalima s kojima surađuje otkako je preuzeo dužnosti alkarskog vojvode.

Na ovogodišnjim alkarskim priprema sudjelovat će 31 kandidat i to: ajal-čauš Ivica Filipović Grčić, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, slavodobitnik 298. Alke Ante Zorica, Ivo Zorica i zamjenik alaj-čauša Mario Šušnjara.

Osim alkara pripremat će se i 9 vježbenika. Među njima su i ove godine Stipe Bogdan, Mislav Frachini, Stipe Jukić, Bože Mandac,Mihovil Župa i Josip Jadrijević, a po prvi puta u alkarskim pripremama će sudjelovati Josip Benja, Marko Šuća i Branimir Vučković.

Alkari su odradili već ranije dekonzervirali jahaću opremu, a prema planu priprema koje je iznio alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, s pripripremama po sinjskom polju počinju u utorak 20. svibnja gdje će uvježbavati jahanje dva puta tjedno, utorkom i petkom. Završni dio priprema odradit će polovicom srpnja na Alkarskom trkalištu.

Uz alkarskog vojvodu i alaj-čauša prozivci i početku priprema nazočio je predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić koji je kandidatima zaželio dobre pripreme te istaknuo kako je ovogodišnja Alka uvertira za veliko slavlje koje slijedi iduće godine. Prvom okupljanju alkara nazočili su i dopredsjednik VAD-a Dinko Bošnjak, tajnik dr. Ivan Nasić, član Upravnog odbora Mladen Vučković, harambaša Ivo Vukasović, kao i predsjednik Časnog suda Andrija Filipović Grčić koji je također u ime Časnog suda pozdravio sve kandidate koji će provoditi pripreme. Po prvi puta alkarskoj prozivci nazočio je novi predsjednik Nadzornog odbora VAD-a Jerko Ivandić, domaćin društva Davor Benja i upravitelj Alkarske ergele dr. vet. Stipe Šimundža.

Facebook
Na vrh