fruhwald
otvorena vrata

Počinje 6. Festival znanosti – Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 2 studenoga, 2015
znanost

Tekst i foto: Mislav Cvitković

Danas će u Alkarskim dvorima u 18 sati, savjetnik Predsjednice RH za društvene djelatnosti Andro Krstulović-Opara, kao izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, otvoriti 6. Festival znanosti – Sinj.

Ove godine Festival nastavlja s ugošćivanjem velikih imena hrvatske znanosti: D. Pavuna, D. Vretenar, V. Paar, A.-S. Smith, S. Jonjić, I. Sondi, A. Šiber, M. Ahel i drugi, a tijekom Festivala govorit će se o svemiru, svjetlosti, postanku života, virusima, cijepljenju, seobama, zagađenju, robotima, nanočesticama…

Organizatori posebno izdvajaju i dva zanimljiva okrugla stola od kojih će prvi, ‘Što se događa s mozgovima: priljev, odljev ili nešto treće?’, biti na dan otvorenja u 19 sati, a u kojem će sudjelovati nekoliko ljudi sa ključnih pozicija u Hrvatskoj znanosti, jedan demograf, vrhunska znanstvenica povratnica u Hrvatsku i njen muž koji je doseljenik znanstvenik iz Australije u Hrvatsku.

Drugi okrugli stol će se održati 5. studenoga u 19 sati na temu ‘Fizika, kemija i biologija: Što Hrvatska bira?’, a gdje će se govoriti o tome kako bi nakon velike reforme školstva, koja je u tijeku, trebale izgledati nove škole.

Uz to će svaki gost znanstvenik učenicima sinjskih škola na jedan ili dva sata postati nastavnik iz određenog predmeta, a za sve građane, a pogotovo one mlađe i najmlađe, u petak, 6. studenoga, od 20 do 22 organizirat će se promatranje noćnog neba teleskopima u suradnji s društvom iz Zvjezdanog sela Mosor.

I na kraju (u subotu, 7. studenoga u 18 sati) sve zainteresirane srednjoškolce očekuje i znanstveni kviz s vrijednim novčanim nagradama.

Ovim putem Organizacijski odbor 6. FZS poziva sve zainteresirane da im se priduže na otvaranju i da u što većem broju posjete predavanja narednih dana.

Kompletan raspored predavanja možete pogledati na stranicama Festivala znanosti www.fzsinj.org i facebook stranici Festivala.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh