fruhwald
otvorena vrata

Predsjednik Ivo Josipović otvara Festival znanosti Sinj 2014.

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2014
ivo_josipovic_alka_2013

Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović s vrhunskim znanstvenicima u Sinju promovira važnost znanosti i obrazovanja za Hrvatsku.

Grad Sinj, koji obrazovanje njeguje od davnina i u kojem je osnovana prva gimnazija na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, od nedjelje na nekoliko dana postaje hrvatsko središte znanosti. Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović, inače višegodišnji pokrovitelj Sinjske Alke, ove godine pokrovitelj je i Festivala znanosti, petog po redu, na kojem će, kao prvi predavač, u nedjelju, 14. rujna 2014. u 17,30 sati u kino dvorani građanima govoriti o važnosti znanosti i obrazovanja za razvoj Hrvatske.

Tom prigodom, predsjednik Josipović, u društvu gradonačelnika Sinja Ivice Glavana i predsjednice Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Danice Ramljak, učenicima sinjskih osnovnih i srednjih škola, osvajačima zapaženih visokih mjesta na ovogodišnjim državnim i županijskim natjecanjima, uručit će prigodne darove a zatim, kao pokrovitelj, i svečano otvoriti Festival znanosti u Alkarskim dvorima u 19,00 sati.

Na otvorenju Festivala bit će i vrhunski hrvatski znanstvenici od Miroslava Radmana, Igora Štagljara, Vlaste Koutecky Bonačić i Tomislava Domazeta Loše do Bojana Jerbića i drugih te brojni ugledni gosti među kojima i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Pavić, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević, više saborskih zastupnika, zamjenik splitsko – dalmatinskog župana Luka Brčić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar kao i gradonačelnici te načelnici gradova i općina Cetinske krajine.

U sklopu svečanoga otvorenja festivala, Tomislavu Domazetu Loši, poznatom i priznatom hrvatskom znanstveniku sinjskih korijena, za osobit doprinos u znanosti, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan uručit će osobnu godišnju nagradu Grada Sinja dok će večer svečanoga otvorenja posebno obilježiti i predavanje dr. sc. Igora Štagljara, redovitoga profesora na Sveučilištu u Torontu. Dr. Štagljar, 2012. proglašen najboljim znanstvenikom imigrantom u Kanadi, u svijetu prepoznat po svom doprinosu u razumijevanju nastanka i liječenja tumora, u Sinju će održati predavanje pod nazivom “Geni, tumori i novi lijekovi – pogled iz Kanade”.

Večer svečanoga otvorenja Festivala znanosti u Sinju uveličat će Klapa Sinj i talentirani mladi gitarist iz Sinja Natan Zlodre.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh